KORAK KA ŽIVOTU U SIGURNOSTI: 100 obuka za žene žrtve nasilja
Foto: Beoinfo

Potpisan protokol o saradnji

KORAK KA ŽIVOTU U SIGURNOSTI: 100 obuka za žene žrtve nasilja

Beograd -

BEOGRAD - Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević i direktor kompanije „Microblading” Branko Babić potpisali su danas u Starom dvoru Protokol o saradnji kojom će se obezbediti 100 obuka iz oblasti tehnike iscrtavanja obrva (microblading) za osobe iz grupe teže zapošljivih lica.

Potpisivanju protokola prisustvovale su predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

Dragomir Petronijević je istakao da je cilj ove obuke učenje zanata od koga će teže zapošljive osobe moći dobro da žive. On je zahvalio donatorskoj kompaniji „Microblading”, koja je pokazala društvenu odgovornost želeći da pomogne svojim sugrađankama.

– Ovaj projekat je otvoren za sve stanovnice Republike Srbije tako da se svi mogu prijaviti na telefone „Beokom servisa”. Imamo 100 obuka, od čega prioritet imaju žene koje su žrtve nasilja iz Sigurne kuće, ali mogu da se prijave i drugi, sve dok ne popunimo potreban broj. Obuka će se održavati u prostorijama Skupštine grada i Doma omladine, a korisnice će dobiti tablet uređaje sa potrebnom aplikacijom. Tako će steći veštine potrebne da se sutra samozaposle i od toga mogu dobro da žive – istakao je Petronijević.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Beograda i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, koja je bila jedan od inicijatora ovog projekta, kazala je da on predstavlja dobar primer intersektorske saradnje.– Projekat je namenjen kako ženama iz Sigurne kuće tako i svim drugim mladim osobama koje žele da imaju zanat u svojim rukama. Već iduće godine Grad Beograd i Savet za zapošljavanje pomoći će im da osnuju svoja preduzeća kako bi istrajali u svom poslu. Sve to radimo da bismo smanjili nezaposlenost, što je jedan od prioriteta i Vlade Republike Srbije i Grada Beograda i zato hvala svima koji učestvuju u tom procesu – istakla je Irena Vujović.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kazala je da je realizacija ovog projekta rezultat dobrog rada i saradnje Saveta za rodnu ravnopravnost, Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Sekretarijata za socijalnu zaštitu i donatora.

– Ovo je konkretan primer odgovorne socijalne politike koju sprovodi Grad Beograd kada se radi o zapošljavanju najugroženijih grupa stanovništva. Danas započinjemo konkretno obukom žena koje su žrtve nasilja u porodici i zahvaljujući donatoru imamo priliku da kroz besplatnu obuku i donaciju potrebne opreme učinimo da te žene steknu određeno znanje od koga mogu da žive. Grad Beograd će nastaviti i dalje da podržava ovakve napore, osmislićemo određene pakete za njihovu dalju podršku na čemu će raditi Savet za zapošljavanje, a sam sekretarijat će se pobrinuti da pomoć stigne upravo onima kojima je najpotrebnija – istakla je Stanisavljevićeva.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević naglasila je da je ženama koje su žrtve nasilja izuzetno bitno da rade, imaju posao, budu obrazovane i materijalno obezbeđene da bi mogle da nastave život bez nasilja.

– To je jedan od glavnih razloga zbog kojih se trpi nasilje. Žene koje nemaju nikakvu mogućnost da zarade a godinama trpe nasilje nikada ne mogu potpuno da se udalje od nasilnika jer, nažalost, od njega zavise. Zato je ova ideja Grada Beograda, koju mi je prvi preneo Dragomir Petronijević, izuzetno značajna jer žene pokazuju veliko interesovanje za ovaj vid obuke. To je iskustvo koje će koristiti celog svog života, što im može obezbediti sigurnu egzistenciju. Zato je ovo vrlo značajan dan za njihov dalji život, daje im dodatnu snagu jer se nekome ko je u nasilničkoj sredini naučen da ništa ne može i ništa ne zna, pokazuje da može, da zna i da je kvalitetan – kazala je Vesna Stanojević.Sve zainteresovane osobe mogu da se prijave na telefone „Beokom servisa”: 0800-11-0011 i 011-30-90-007. Prijavljivanje će trajati dok se ne popuni ponuđeni broj mesta (100), a prema informacijama, za obuku je već prijavljeno dvadesetak žena žrtava nasilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track