(FOTO) UZ DRŽAVNE I VOJNE POČASTI: Sahranjeni posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića u Aleji velikana
Foto: Beoinfo

Novo groblje

(FOTO) UZ DRŽAVNE I VOJNE POČASTI: Sahranjeni posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića u Aleji velikana

Beograd -

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovali su danas na Novom groblju polaganju posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića u Aleju velikana.

Vence na grob najpoznatijeg srpskog socijaldemokrate, teoretičara socijalističkog pokreta i osnivača „Radničkih novina” i „Borbe” položili su i njegov potomak Miloš Tucović, delegacija Ministarstva odbrane, Udruženje Užičana, predstavnici zlatiborskog sela Gostilje, rodnog mesta Tucovića, kao i udruženja građana koja neguju sećanje i tradiciju srpskih oslobodilačkih ratova. Pored brojnih građana ceremoniji su prisustvovale i izaslanica predsednika Republike Srbije Jasmina Mitrović Marić, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Ceremonija prenosa posmrtnih ostataka počela je parastosom ispred Crkve Svetog Nikole, odakle je kovčeg na lafetu, u pratnji počasnog voda Vojske Srbije i uz pune državne i vojne počasti prenet u grobnicu u Aleji velikana.Obraćajući se prisutnima, gradski menadžer je podsetio da se na današnji dan, pre 102 godine velikom pobedom srpske vojske završila Kolubarska bitka.

– U toj velikoj borbi život je dao poručnik Dimitrije Tucović kao neko ko je, iako protivnik rata, smatrao da je njegova obaveza da brani svoju otadžbinu. Prošlo je 102 godine dok na kraju nije sahranjen u Aleji velikana, među najvećim srpskim velikanima, tamo gde mu je i mesto. Sve te godine najbolje pokazuju u kakvom je stanju bilo naše društvo i naša država. Za te 102 godine njegov grad Beograd je četiri puta razaran, što dovoljno govori šta smo sve kao društvo prošli. Danas on počiva pored Petra Kočića, serdara Janka Vukotića, đenerala Miloša Vasića, pobednika sa Kajmakčalana. Njemu je tu mesto, a na nama je da u budućnosti opravdamo postignutu saglasnost oko najvažnijih tekovina našeg društva. Svi ovi velikani očekuju od nas da društvo načinimo boljim, onakvim kakvim ga je za svog života propagirao Dimitrije Tucović – kazao je Goran Vesić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je Dimitrije Tucović bio čovek ispred svog vremena.

– Neko svoje mesto u Aleji velikana zasluži svojim životom, neko smrću, a Dimitrije Tucović to pravo zaslužio je i životom i smrću. Ostavio je trag kojim možemo dugo da ga pratimo, a 102 godine nisu dovoljne za ispravljenje nepravde. Zato kada se danas klanjamo senima ovog čoveka, klanjamo se i senima svih ljudi čija imena i ne znamo, ali čiji san živimo – istakao je ministar Vulin.

O životu Dimitrija Tucovića govorio je i njegov potomak Miloš Tucović podsetivši na životni put i delo velikana socijalističke misli, ali i na činjenicu da se telo Dimitrija Tucović šest puta selilo, od ratišta do Aleje velikana. – Dimitrije Tucović u nasleđe nam je ostavio ideju o socijalnoj pravdi i jednakosti među ljudima i upozoravao na male narode koji su ugnjetavani. Dosledno je propagirao ideje humanizma, solidarnosti i internacionalizma, ostavljajući u nasleđe ideje koje su i danas aktuelne – istakao je Miloš Tucović.

Organizatori državne ceremonije prenosa posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića u Aleju velikana su Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Grad Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track