Srbija na nogama

(KURIR TV) PODRŠKA AKCIJI AMG, KURIRA I UNS: Plivanje za časni krst i heroje Albanske golgote!

Beograd -

Led nas neće sprečiti da u četvrtak plivamo za krst časni i heroje Albanske golgote, reči su organizatora jubilarnog, 20. bogojavljenskog plivanja u Zemunu, koje je ove godine posvećeno akciji "Adrija medija grupe", lista Kurir i Udruženja novinara Srbije "Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido". U čast slavnih predaka plivaće se u još nekoliko gradova širom Srbije.

Damir Kovačević, zamenik predsednika opštine Zemun, koji je na čelu organizacionog odbora ove manifestacije, istakao je da je ovogodišnje plivanje posvećeno akciji Kurira i UNS.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ponosni na urađeno

"Ponosni smo na sve što smo uradili i što ćemo uraditi na ovo Bogojavljenje, a posebno zato što ćemo pomoći da se završi mauzolej srpskim herojima", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Pres-centru UNS i dodao da sve čine da debeli led na Dunavu razbiju, da očekuju oko 400 plivača, kao i između 10.000 i 15.000 posetilaca.

Pomoć iz Apatina

Predsednik Svebor saveza Beograda Cvjetko Stevanović zahvalio je Kuriru i UNS što su pokrenuli akciju kojom se odužujemo slavnim precima.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Hvala Kuriru, hvala UNS što su omogućili izradu statua. Pozivam sve naše plivače, organizatore i ljude dobre volje da doprinesu akciji", naglasio je Stevanović i dodao da im u pomoć, zbog debelog leda, stiže i rusko-srpski spasilački tim iz Apatina.

Jerej Vladimir Pražić iz Hrama Svetog oca Nikolaja u Zemunu podsetio je da je slavljenje pre svega liturgijsko i da se takmičari ponašaju pravoslavno.

Foto. Marina Lopičić
Foto. Marina Lopičić

"Liturgija počinje u 11.30 u Nikolajevskoj crkvi, nakon toga se spuštamo do Dunava, gde će patrijarh Srpski Irinej osveštati reku", rekao je Pražić.

Patrijarh će otkriti i bistu plivaču na Bogojavljenskom platou u Zemunu, a plivanje počinje u 12.30 sati.

Šef države počasni predsednik

Podrška Tomislava Nikolića

Počasni predsednik organizacionog odbora svih bogojavljenskih plivanja u Srbiji od ove godine je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Stevanović je rekao da su Nikolićevi saradnici dosta pomogli ovu manifestaciju.

Strahinja Hadži Bugarčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track