GRADI SE MEMORIJALNI CENTAR: Čuvamo sećanje na žrtve Starog sajmišta
Foto: Beta

Obeležavanje mesta stradanja

GRADI SE MEMORIJALNI CENTAR: Čuvamo sećanje na žrtve Starog sajmišta

Beograd -

Efraima Zurofa, direktora Centra „Simon Vizental“, gradski menadžer Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić upoznali sa izgradnjom memorijalnog centra

Gradski menadžer Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić sastali su s direktorom jerusalimskog Centra „Simon Vizental“ Efraimom Zurofom, koji je na čelu međunarodnog savetodavnog tela za Staro sajmište.

Predstavnici Grada i Centra „Simon Vizental“
Predstavnici Grada i Centra „Simon Vizental“

Vesić je istakao da će zakon o Starom sajmištu, kada bude donet, biti osnova da se počne sa izgradnjom memorijalnog kompleksa koji je od velikog značaja za srpski, romski i jevrejski narod.Kompleks- Zakon će dati pravni osnov da se po ubrzanom postupku, uz fer i zakonom propisanu nadoknadu, reše imovinski odnosi. Ovim putem bi država postala vlasnik zemljišta i objekata koji se sada nalaze na prostoru budućeg memorijalnog kompleksa - rekao je Vesić i dodao da je Grad svojim sredstvima već raselio centralnu kulu.Dodao je i da je urađen Nacrt zakona o Starom sajmištu, a za dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu proglašen je 10. maj. Govoreći o daljim koracima, Vesić je naveo da će Grad Beograd, zajedno sa Republikom Srbijom, raspisati tender za izgled budućeg memorijalnog kompleksa. Tada će se znati koliko će taj projekat koštati, a potom sledi prikupljanje sredstava neophodnih za realizaciju projekta.

Vesić kaže da je prošlo vreme kad je Srbija, uz Vatikan, bila jedina evropska zemlja koja 2009. godine nije potpisala Deklaraciju iz Terezina, kojom se 46 zemalja obavezalo da će vratiti jevrejsku imovinu otetu od nacista tokom Holokausta. Srpska vlast ima snažnu političku volju da se očuva sećanje na žrtve.Da se pamti- Naša zemlja se s posebnim pijetetom seća svojih jevrejskih sugrađana stradalih u Holokaustu - istakao je Vesić.Kroz logor Staro sajmište prošlo je 32.000 ljudi, a ubijeno je više od deset hiljada.

April 1944.POGOĐENO U BOMBARDOVANJUPrilikom bombardovanja Beograda aprila 1944. godine Sajmište je direktno pogođeno. Poginulo je između 80 i 120 logoraša. Narednih nedelja zatvorenici su prebacivani u druge logore. Nemci su 17. maja 1944. predali upravu logora policijskim snagama NDH. Tokom narednih meseci logoraši su transportovani u logor u Vinkovcima, da bi 26. jula 1944. Sajmište bilo zvanično napušteno.

ČINJENICEUbijeno 10.000 ljudi

Logor je otvoren 23. oktobra 1941. Nemačka administracija tražila je lokaciju na koju bi premestila žene, decu i stare jevrejskog porekla

Od 8. decembra 1941. do početka maja 1942. ljudi su svakodnevno ubijani na putu od logora do Jajinaca. Za samo pet meseci u logoru je stradalo više od 6.000 Jevreja.

Kroz logor je prošlo oko 32.000 ljudi, a ubijeno je više od deset hiljada

Logor na Starom sajmištu bio je najveći nemački logor ne samo u okupiranoj Srbiji već i na evropskom jugoistoku

Tokom bombardovanja Beograda 1944. logor je pogođen. Zvanično je napuœten 26. jula iste godine

S. Hadži Bugarčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Srušen srpski Zid plača!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track