REKONSTRUKCIJA CENTRALNIH FASADA: Novi sjaj Beograda
Foto: Kurir

uLEPŠAVANJE

REKONSTRUKCIJA CENTRALNIH FASADA: Novi sjaj Beograda

Beograd -

Popravka oronulih zidova započeta ove godine uskoro će biti završena. Sređuje se više od dvadeset ulica

Stare i oronule fasade koje su do sada ružile Beograd uskoro će otići u zaborav, a prestonica će ponovo imati sjaj kakav zaslužuje.

Gradsko stambeno preduzeće nastavilo je radove na obnovi fasada 87 stambenih zgrada početkom godine, a rezultati su svakako primetni.

foto: Kurir

Rekonstrukcija fasada od početka godine obavlja se u ulicama: Kralja Milana, Nemanjinoj, Karađorđevoj, Cara Dušana, Cara Lazara, Katanićevoj, Svetog Save, Stojana Protića, Hadži Milentijevoj, Internacionalnih brigada, Krušedolskoj, Ohridskoj, Studentskom trgu, Dragoslava Jovanovića, Njegoševoj i Terazijama.

Kako navode iz Gradskog stambenog, veći broj fasada već je rekonstruisan, dok će ostatak - njih devet - biti završen u narednih mesec dana. Fasade koje su preostale nalaze se u Ulici cara Lazara, Dragoslava Jovanovića, Karađorđevoj, Kraljevića Marka, Kameničkoj i Savskom trgu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će centar Beograda dobiti novo i lepše lice.

- Svaki od tih objekata dobija i dekorativno osvetljenje, koje će se postavljati sledećeg meseca. Takođe, ovih dana se pušta u rad i dekorativno osvetljenje na Narodnom pozorištu koje će mu dati novi izgled. Samo ove godine uradićemo 174 fasade. Narednih dana završavamo i radove na Obilićevom vencu, sređujemo Kosančićev venac, očekuju nas radovi u Bezistanu, sredićemo Skadarliju. Obnovljena je Ulica Vuka Karadžića, deo Zmaj Jovine i popločan je deo oko Crvenog petla. Kroz javno-privatno partnerstvo biće izgrađeno šest podzemnih garaža, a centar grada biće velika pešačka zona - rekao je Mali.

foto: Kurir

Planom za 2017. godinu predviđeni su radovi na sprovođenju mera tehničke zaštite na 54 objekta, koji se, između ostalih, nalaze u ulicama: Brankova, Pop Lukina, Maršala Birjuzova, Zeleni venac, Kolarčeva, Džordža Vašingtona, Crnogorska, Terazije, Bulevar despota Stefana.

Kosančićev venac

KRAJ RADOVA TOKOM JUNA

U okviru kulturno-istorijske celine Kosančićevog venca rade se fasade u Karađorđevoj, Pop Lukinoj, Fruškogorskoj. Zadarskoj... Radovi u Karađorđevoj su u završnoj fazi (nanosi se antigrafitna zaštita). Okončanje radova na preostalim objektima očekuje se tokom juna. (Kurir.rs/Strahinja Hadži Bugarčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track