PRVA FAZA OBNOVE DEČANSKE ULICE: Plato Milana Mladenovića postaje urbani džep
Foto: Nebojša Mandić

PRVA FAZA OBNOVE DEČANSKE ULICE: Plato Milana Mladenovića postaje urbani džep

Beograd -

BEOGRAD - Pretvaranje platoa Milana Mladenovića u još jedan urbani džep prva je faza obnove Dečanske ulice, a drvored, novo osvetljenje, klupe, kao i "tepih" od granitnih ploča naći će se ispred Doma omladine Beograda, izjavio je danas gradski urbanista Milutin Folić.

Takođe, sa bočne strane te kulturne institucije biće platforma na kojoj će moći da se sedi, rekao je Folić za Politiku i istakao da će parking i kontejneri biti uklonjeni, kao i trafika ispred Doma omladine, a biće postavljen parking za bicikle.

"Tako bi ceo potez trebalo da prodiše, a skulptura 'Sunce' čuvenog vajara Dušana Džamonje na zgradi stecišta mladih biće uočljivija, a sledeće godine urediće se i druga strana ulice gde se nalazi Muzička škola 'Mokranjac', drvored će biti zasađen, a trotoar popločan kamenom" rekao je on.

Potom, navodi Folić, uređivaće se deo Dečanske ulice, od Nušićeve do Trga Nikole Pašića i duž trotoara biće provučena biciklistička staza koja će povezati Bulevar kralja Aleksandra i Trg republike.

On tvrdi da se nije odustalo ni od najkompleksnijeg graditeljskog zahvata - ugradnje dva lifta na ulazu, odnosno izlazu iz podzemnog prolaza u Nušićevoj i Dečanskoj ulici.

Ideja je, kaže gradski urbanista, da zapuštene prečice ispod zemlje mogu da koriste majke sa kolicima i svi oni koji se teže kreću. Sve te detalje, kako kaže Folić, predvideo je autorski tim arhitekata Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, koji su pre dve godine na konkursu za uređenje tri centralna trga osvojili prvu nagradu, a tada su osmislili i rešenje za Plato Milana Mladenovića.

( Kurir.rs/Tanjug/

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: Upoznajte Zemun i Istorijski muzej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja