(FOTO) PLAN ZA SAVSKI TRG: Uz spomenik Stefanu Nemanji, plato ispred Železničke stanice izgledaće ovako
Foto: Beoinfo

(FOTO) PLAN ZA SAVSKI TRG: Uz spomenik Stefanu Nemanji, plato ispred Železničke stanice izgledaće ovako

Beograd -

BEOGRAD - Grandiozni spomenik Stefanu Nemanji biće podignut na novom Savskom trgu u Beogradu, ispred zgrade Železničke stanice, koja će postati Muzej srpskog srednjeg veka.

Do kraja sledeće godine biće završeno uređenje Savskog trga, kojim će dominirati Nemanjina bronzana statua, pišu Novosti.

foto: Vladimir Milovanović

Plato će dobiti kružni oblik, a saobraćaj će se odvijati po njegovim obodima. Beograd će tako dobiti još jedan atraktivni trg sa spomenikom u središtu. Otkrivanje statue, planirano za početak 2019. godine, na najbolji način uveličaće obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, poručio je gradski menadžer.

Da utemeljivač srpske državnosti Stefan Nemanja, osim brojnih zadužbina, nikada nije dobio dostojan spomenik u Srbiji, podseća generalni sekretar predsednika republike Nikola Selaković. Odavanju ove vrste počasti, kako navodi, dodeljen je epitet jednog od prioritetnih zadataka na polju nacionalne kulture

foto: Vladimir Milovanović

Pomenuta lokacija postati jedan od najatraktivnijih trgova u Beogradu koji zaslužuje monumentalni spomenik. Autorima koji će se posvetiti osmišljavanju izgleda figure preporučeno je da Stefana Nemanju prikažu u stojećem stavu kao velikog župana Raške. Vladar će, najverovatnije, biti „odeven” u jednostavniji sakos (aristokratska odežda srednjeg veka), a na glavi će nositi velikožupanski venac. Autorima je sugerisano da ga prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim ali neisukanim mačem i Hilandarskom poveljom u rukama.

foto: Beoinfo

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspešnijih rešenja za spomenik. Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri miliona odnosno milion dinara. Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće eminentni žiri u kome će se naći i najugledniji srpski slikari i vajari.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Beoinfo/Foto: Beoinfo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Od A do Š: Saznajte više o najboljem provodu u prestonici i s nama istražite Rimski bunar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track