MASOVNO TROVANJE OSNOVACA U BEOGRADU Špagete pokosile đake! SUMNJA SE DA IMA VIŠE OD STOTINU OBOLELIH
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić, Ilustracija

ISTRAGA U TOKU

MASOVNO TROVANJE OSNOVACA U BEOGRADU Špagete pokosile đake! SUMNJA SE DA IMA VIŠE OD STOTINU OBOLELIH

Beograd -

Više od 20 dece iz nekoliko beogradskih osnovnih škola otrovalo se u školskim kuhinjama, pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje, ali je po svemu sudeći situacija znatno dramatičnija i ova brojka bi mogla da bude znatno veća, pošto se sumnja da se radi o više od stotinu obolelih učenika.

Na zdravstvene probleme žalila su se deca iz osnovnih škola "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić", "Braća Baruh" i "Veljko Dugošević". U svima njima su na meniju bile špagete bolonjeze iz iste firme za ketering.

O incidentu je obavešten i Gradski zavod za javno zdravlje, a njihove dve ekipe trenutno su na terenu.

"Ekipe su od 10 sati na terenu. Jedna će do kraja dana pokušati da obiđe sve četiri škole, a druga će obići firmu za ketering. Prema prvim informacijama, deca nisu zadržana na bolničkom lečenju", kaže Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog u GZZJZ.

Sedmoro dece je zbrinuto juče u Hitnoj pedijatrijskoj ambulanti u Tiršovoj, a nakon toga su puštena na kućno lečenje.

Direktorka OŠ "Vojvoda Mišić" Dragana Stanojević kaže da je više od polovine dece koja su ručala u školi imalo simptome mogućeg trovanja.

foto: Nebojša Mandić

"Prema rečima učiteljica iz boravka, decu su dijareja i povraćanje počeli da muče u slično vreme. Jedno dete je hospitalizovano u privatnoj bolnici, većina danas nije u školi, a primetili smo i da mlađi teže podnose simptome", priča direktorka.

Kako ona ističe, ekipe GZJZ su već bile u školi.

"Kontaktirali smo ih čim smo saznali za simptome, još sinoć, ovo je prvi ovakav slučaj u školi. Takođe, ove godine smo, putem javnih nabavki, angažovali novog dobavljača hrane", kaže Stanojević.

U OŠ “Braća Baruh” procenat đaka koji su imali tegobe je znatno manji.

"U školi se hranilo je njih 170, a samo 12 se žalilo na mučninu i povraćanje. Ipak, danas je ručak obustavljen", kaže direktor Ivanović.

Još dvadesetak učenika se žalilo nakon obroka u OŠ “Veljko Dugošević”.

"Od njih 153 koji su jeli, 20 je imalo simptome, ali je samo jedan učenik išao lekaru, u Tiršovu", priča direktorka Vesna Ćirović.

I 2013. ZA TROVANJE KRIVE ŠPAGETE

Najteži slučaj trovanja đaka poslednjih godina u prestonici zabeležen je 2013. godine. Tada je više od 260 učenika završilo kod lekara, ali sa znatno težim simptomima nego što je sada slučaj.

GZZJZ je tada utvrdio da je razlog trovanja bio stafilokok pronađen takođe u špagetama bolonjeze!

Kurir.rs/Blic/Milica Rašić/Miroslava Brkić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track