KURIR OTKRIVA! GRADONAČELNIK BEOGRADA  POSLE FAJNAL-FORA: Jedan kandidat ima najveće šanse, ali i ostali su i te kako u igri!
Foto: Zorana Jevtić

KLJUČNO

KURIR OTKRIVA! GRADONAČELNIK BEOGRADA POSLE FAJNAL-FORA: Jedan kandidat ima najveće šanse, ali i ostali su i te kako u igri!

Beograd -

Nakon završetka košarkaškog spektakla, koji se održava od 18. do 20. maja u srpskoj prestonici, SNS će na sednicama najviših stranačkih organa prelomiti kome će poveriti vođenje glavnog grada

Novi gradonačelnik Beograda biće poznat posle završetka fajnal-fora košarkaške Evrolige, koji će se igrati u Beogradu od 18. do 20. maja, otkriva Kurir!

Posle završetka košarkaškog spektakla, koji je jako važan za predstavljanje Srbije i Beograda, kako saznajemo, Srpska napredna stranka će na sednicama najviših stranačkih organa doneti odluku ko će preuzeti vođenje prestonice.

Kao najozbiljniji kandidati za čelnika prestonice slove predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, gradski menadžer Goran Vesić, direktor "Tiršove" i prvi na izbornoj listi SNS za gradske izbore Zoran Radojičić, ali u igri je i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Irena Vujović
Irena Vujovićfoto: Nebojša Mandić

- Pošto se završi fajnal-for predstojećeg vikenda, planirano je da se održi sednica Predsedništva SNS na kojoj bi se, između ostalog, razgovaralo i o kandidatima za gradonačelnika. Za sada najviše šansi ima Vujovićeva, koja se dobro pokazala u vođenju opštine Savski venac. Iako se pominjala mogućnost da Vesić posle rekonstrukcije Vlade preuzme ministarsku funkciju, i dalje je jedan od kandidata za prvog čoveka grada iako mu se daje manje šansi - priča izvor Kurira i dodaje:

- Više se on sam gura za tu funkciju, ali ne može baš da se pohvali podrškom među naprednjacima. Šanse ima i doktor Radojičić, koji je bio prvi na listi SNS. U poslednje vreme šuška se da bi i Mladenović, koji je zbog višegodišnjeg iskustva upućen u funkcionisanje grada, možda mogao da nasledi aktuelnog gradonačelnika Sinišu Malog.

Goran Vesić
Goran Vesićfoto: Zorana Jevtić

Naš sagovornik napominje da, iako je Mali praktično "jednom nogom u Vladi", pošto je, naročito posle ostavke ministra finansija Dušana Vujovića, izvesno viđen na toj poziciji zbog iskustva koje ima u finansijama i kao poznavalac budžetskog sistema, ostavlja se prostor da mu se poveri još jedan mandat. Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se nesumnjivo približava termin kada će Beograd dobiti novog gradonačelnika:

- U narednih 20 dana, kada ističe zakonski rok za izbor novog čelnika prestonice, treba očekivati odluku SNS ko će preuzeti tu funkciju. Teško je prognozirati ishod, zasad su svi u igri.

Zoran Radojičić
Zoran Radojičićfoto: Zorana Jevtić

Skupština grada Beograda konstituisana je 9. maja, otkad je počeo da teče zakonski rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji ističe 9. juna. Gradonačelnik se bira iz reda odbornika, a naprednjaci imaju 64 mandata.

Andreja Mladenović
Andreja Mladenovićfoto: Marina Lopičić

Nebojša Stefanović O rekonstrukciji Vlade u narednih 30 dana

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović očekuje da će u narednih tridesetak dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić razgovarati o promenama u Vladi Srbije. - Očekujem u narednih tridesetak dana da će oni razgovarati šta su suštinske promene. Ono što je sasvim izvesno jeste da ćemo nakon ostavke ministra finansija imati brzo izbor novog ministra finansija - zaključio je Stefanović.

(Kurir.rs/Biljana Bojić/Foto:Zorana Jevtić,Marina Lopičić,Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track