ZAVRŠEN TENDER ZA RADOVE U NOVOM BEOGRADU: Probija se železnički nasip, spajaju se Bulevar umetnosti i ulica Dr Agostina Neta
Foto: Google Street View

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

ZAVRŠEN TENDER ZA RADOVE U NOVOM BEOGRADU: Probija se železnički nasip, spajaju se Bulevar umetnosti i ulica Dr Agostina Neta

Beograd -

BEOGRAD - Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda završila je danas tender za spajanje Bulevara umetnosti i Ulice dr Agostina Neta probijanjem železničkog nasipa.

"Na tender je stigla samo jedna ponuda grupe domaćih izvođača na čelu sa vodećim članom - firmom Energoprojekt niskogradnja. U sledećih nekoliko sedmica biće izvršen detaljan pregled ponude i znaće se da li je ponuđač dobio posao koji je procenjen na 320 miliona dinara", istakao je gradski menadžer Vesić.

Povezivanjem Bulevara umetnosti i Ulice dr Agostina Neta omogućiće se kvalitetna saobraćajna veza između delova Novog Beograda koji su sada razdvojeni železničkom prugom i time će se rasteretiti postojeće saobraćajnice.

Ispod postojeće železničke pruge biće projektovan podvožnjak sa po tri trake za svaki smer, razdelnim pojasom, obostranim trotoarima i biciklističkim stazama bez prepreka. Radovi će biti izvedeni sa minimalnim prekidima železničkog saobraćaja. Izgradnjom podvožnjaka ostvariće se i poslednja saobraćajna veza ispod železničke pruge, čiji nasip preseca deo Novog Beograda, od Tošinog bunara do Jurija Gagarina. Postojeća magistralna pruga ima dva koloseka, a podvožnjak će se projektovati i graditi tako da se ostavi prostor za buduću izgradnju još po jednog koloseka na železničkom nasipu.

Za spajanje Bulevara umetnosti i Ulice Dr Agostina Neta, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda već je raspisivala tender tokom 2015. godine, međutim tada nije bilo zainteresovanih ponuđača. Probijanje železničkog nasipa, ipak, nije nepoznato domaćoj građevinskoj operativi, s obzirom da je na istoj železničkoj pruzi, na ukrštanju sa Ulicom Jurija Gagarina uspešno izgrađeno 200 metara železničkog mosta sa izmeštanjem kontaktne mreže i sve to bez dužih prekida u železničkom saobraćaju.

(Kurir.rs/Tanjug/Beoinfo/Foto: Google street view)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track