ADA, KALEMEGDAN, AVALA: Ova mesta u Beogradu svi obožavamo, ali ona kriju ogromnu opasnost i u crvenoj su zoni grada!
Foto: Beta/Miloš Miškov, Nebojša Mandić

nisu baš sigurna

ADA, KALEMEGDAN, AVALA: Ova mesta u Beogradu svi obožavamo, ali ona kriju ogromnu opasnost i u crvenoj su zoni grada!

Beograd -

Najpopularnija beogradska izletišta, poput Ade Ciganlije i Kalemegdana, kao i mostovi, spadaju u "crvene zone" kada je u pitanju opasnost od udara groma.

Ranijih godina povrede usled udara groma zabeležene su upravo na Kalemegdanu i Adi Ciganliji, a premda je opasnost prisutna kad god ste na otvorenom, ona je ipak znatno veća na mestima koja nisu okružena zgradama.

- Građani bi trebalo što češće da se obaveštavaju o meteorološkim najavama, maltene svakog minuta, pogotovo kada su na otvorenom prostoru, u šumama ili parkovima. Vodu treba posebno izbegavati - kazao je Đurić.

Premda je put munje krajnje nepredvidljiv, ipak je na otvorenom prostoru šuma sa ujednačenom visinom drveća sigurnija od usamljenog drveta. Kada je reč o spoljnoj sredini najsigurnije je u samom gradu, jer gromobrani na zgradama mogu da zaštite i okolinu, ali opasnost i tu postoji, pa je najbolje potražiti zatvoreni prostor. I to nije dovoljno - unutra bi trebalo izbegavati tuširanje, ali i kontakt sa fiksnim telefonom, električnim uređajima i utičnicama, jer munja koja udari u električni vod može da se prenese dalje kroz instalacije.

U vozilima ste relativno sigurni zbog efekta Faradejevog kaveza, međutim, udar groma i na njima može da napravi štetu. Tako je krajem maja u Grčkoj nakon nevremena potpuno izgoreo jedan međugradski autobus.

foto: Filip Plavčić

Opasna mesta u Beogradu:

ADA CIGANLIJA: Velika površina, bez značajnih visokih objekata sa gromobranima, dosta šume i otvorenog prostora i voda

KALEMEGDAN: Isturen deo grada sa dosta drveća

AVALA: Kao planina posebno je opasno mesto prilikom grmljavine

ZVEZDARSKA ŠUMA: Veća nadmorska visina i šuma

MOSTOVI: Blizina vode, otvoren prostor

KEJEVI: Blizina reke, udaljenost zgrada...

Grom "iz vedra neba" - i to je moguće

Obično pre olujnog nevremena vidimo tamne oblake i čujemo gromove. Ali...

- Oluja može da dođe, ali i da se formira na nekom prostoru. Jučerašnje nevreme koje je zadesilo Srbiju upravo je nastalo u njenom zapadnom delu. Mi uspešno prognoziramo pojavu takvih oluja, ali ne možemo da znamo tačno mesto na kojem će se ona stvoriti - kazao je Đurić.

(Kurir.rs/Blic/Foto:Nebojša Mandić,Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track