MIHAJLOVIĆEVA: Blokade nedopustive, ugrožavaju prava građana
Foto: Beta/Miloš Miškov

protesti zbog cene goriva

MIHAJLOVIĆEVA: Blokade nedopustive, ugrožavaju prava građana

Društvo -

BEOGRAD - Način na koji jedan broj građana protestuje zbog cene goriva, blokadom saobraćajnica i auto-puta, ugožavajući bezbednost i slobodu kretanja svih drugih građana, nedopustiv je i za svaku osudu, kaže potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Blokade automobila u kojima su bebe, deca i starci, naročito na velikim vrućinama, ugožavaju živote naših građana i to nema nikakve veze s protestima građana zbog cene goriva, već sa uvođenjem haosa u našu zemlju", naglašava ministarka.

Ona je dodala da Vlada Srbije i resorna ministarstva energetike i finansija svakako analiziraju stanje na tržištu goriva i traže način kako da odgovore na poslednja poskupljenja.

"Da li je cena derivata visoka i da li će akcize biti smanjene to će reći nadležna ministarstva, ali ono što ja mogu da kažem je da niko nema pravo da blokira ulice i saobraćaj jer tako ugrožava sve ostale građane", ističe ona.

Potpredsdnica Vlade dodaje da zato, osim načina kako da smanji cenu goriva u Srbiji čime bi se očuvao životni standard građana, Vlada Srbije mora da pronađe način kako da spreči sve neodgovorne pojedince i grupe da pod izgovorom protesta blokadom saobraćajnica ugrožavaju osnovna prava građana i nanose im štetu.

"Svako u Srbiji može slobodno da izrazi svoj stav i protest, ali niko ne sme protestima da ugrožava prava i nanosi štetu drugim građanima", kaže Mihajlović.

foto: Marina Lopičić

Vulin: Protesti zbog cene goriva-teror manjine nad većinom

Protesti u Srbiji zbog povećanja cene goriva predstavljaju teror manjine nad većinom i organizuju ih Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Dveri, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Sada svi treba da prilagođavamo svoje obaveze tome što je neko odlučio da svoje političke ambicije koje ne može da sprovede na izborima sprovode na ulici. Nebitno je da li smatrate da li je gorivo skuplje, da li treba da bude jeftinije ili ne, svako misli da sve treba da bude jeftinije, to je normalno....", rekao je Vulin.

On je kazao da oni koji se kriju iza protesta trebalo bi da izađu i preuzmu odgovornost.

"Kako ćemo znati da je u redu, da smo ispunili vaše zahteve, koji su vaši zahtevi, ko ih je postavio, kako ćemo znati sa kim se pregovara i sa kim se razgovara?", kaže on.

Država, kaže, ima nekoga ko se bavi time da li mogu da se spuste akcize ili ne, da li će to uticati na druge stvari. Da li će biti smanjena cena goriva zavisi od nekoliko stvari, kakva će cena biti na svetskom tržištu, kakva je politika Vlade, rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Zastoj na Pančevačkom mostu i kolona na Zrenjaninskom putu zbog protesta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track