Najnovije vesti

EVO KAKO ĆE BITI TROŠENE PARE IZ BUDŽETA BEOGRADA Vesić: Grad ne duguje ni dinar
Foto: Dragana Udovičić

odluka

EVO KAKO ĆE BITI TROŠENE PARE IZ BUDŽETA BEOGRADA Vesić: Grad ne duguje ni dinar

Beograd

Skupština grada Beograda usvojila je danas rebalans budžeta, kojim su planirana ukupna sredstva u iznosu od 103,28 milijardi dinara. To je za 25,14 miliona dinara više u odnosu na sredstva planirana budžetom za ovu godinu, pojasnio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić obrazlažući predlog i dodao da rebalans, kao i svaki u prethodne četiri godine, podrazumeva više prihoda.

Ukazao je da su najveća povećanja prihoda od poreza na zarade, što, kako je rekao, pokazuje da zaposlenost u gradu raste.

On je dodao da fiskalni deficit iznosi 8,2 milijardi dinara, odnosno 9,56 odsto prihoda, te da se, budući da je zakonski dozvoljen maksimum deset odsto, grad drži tih okvira. Naglasio je da deficit ne podrazumeva nemogućnost izvršenja obaveza i da je potpuno pokriven prihodima koje grad ima, kao i da će svi rashodi biće izvršeni i isplaćeni.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Ne dugujemo ni dinar za bilo kakvu naknadu koja se tiče socijalnih prava, a zatekli smo dugovanja. Budžet je izbalansiran, obezbeđuje da isplatimo sve što obećamo građanima. Grad Beograd na današnji dan nikome ništa ne duguje", rekao je Vesić.

Najavio je nova ulaganja u škole, ali i u obnovu ulica, kanalizaciju na levoj obali Dunava i druge projekte.

"Kritike Đilasa kako smo obezbedili novac za jarbol, a ne za obdaništa, kanalizacije, škole... To je netačno jer da ume da čita, video bi da ima više novca nego kad je on vodio grad", rekao je Vesić.

Kako je naveo, grad će kroz budžet i rebalans u skoro 300 škola do 2020. godine uložiti 3,4 milijarde dinara.

Gradska čistoća će nabaviti 200 novih kontejnera, čime će zameniti "oštećeni podzemni kontejneri koje je ostavio Đilas".

Podsetio je da su u toku radovi na postavaljnju šina preko Mosta na Adi, na projektu izgradnje pasarele na Kalemegdanu, te da slede obnova Karađorđeve ulice i Savskog keja.

Najavio je da će na mestu železničke pruge pored Save, posle uklanjanja šina, biti "linijski" park, u kojem će ljudi moći da džogiraju i rekreiraju se, što je koncept koji, kako je rekao, postoji u Njujorku i Moskvi.

Vesić je rekao da se očcekuje da se u narednih nekoliko meseci proda Marina Dorćol, a da se deo tog novca uloži u okolnu infrastrukturu, dok bi stara centrala postala Naučno-istraživački centar Nikole Tesle, sa muzejom.

Novac će, dodao je, biti izdvojen za spomenik Došljaku u Balkanskoj ulici, uređenje Gardoša, veliki broj fasada, kao i postavljanje semafora na 10 raskrsnica. Dodao je da će se na levoj obali Dunava raditi kanalizacija.

"Imali smo sastanak sa EIB, počinjemo da rešavamo taj problem, za koji sada prvi put imamo obezbeđen novac", rekao je Vesić, koji je izlaganje počeo konstatacijom da se "kada Đilas nije u sali mnogo konstruktivnije radi", budući da Dragan Đilas ne prisustvuje sednici.

"Čovek je došao na dve i po sednice i više ga nema. Tradicija se nastavlja, ali napreduje", rekao je Vesić.

Opozicija je imala zamerke na predlog rebalansa, pa je odbornik Saveza za Srbiju Borko Stefanović rekao da deficit iznosi 100 miliona evra, te da nema suficita o kojem se govori.

Za vreme Đilasa, dodao je, deficit je bio isti, ali su investcije bile 300 miliona, a sada su 130 miliona, tvrdi Stefanović.

Kritikovao je što je predviđeno da se u naredne tri godine za jarbol i gondolu izdvoji skoro šest miliona evra.

Osvrnuo se na Vesićeve reči uoči sednice da je želja da se srpska zastava viori u Beogradu, a da Đilas, ako hoće, može da stavi albansku, kada on bude na vlasti, i rekao je to " neprimereno, nepristojno, nekulturno, neljudski...".

"Mi podržavamo srpsku zastavu, a to je opasna optužba", rekao je Stefanović.

Imao je primedbe i na izdvajanja grada za održavanja softvera.

Vesić je na to uzvratio da se radi o softverima koje je nabavio upravo Đilas i vezao ih ugovorom da svake godine moraju da odvajaju sredstva za njihovo održavanje.

Šef odborničke grupe Aleksandar Šapić Željko Ivanji rekao je da je odluka o završnom računu važna jer se iz njega može videti kako se realizovao budzet, ali i dodao da postoje važnije stvari od jarbola i zastava, kao što je otvaranje Narodnog muzeja.

Osim rebalansa, usvojen je i završni račun budžeta za 2017. godinu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...