PLASTIČNE KESE BIĆE ZABRANJENE U BEOGRADU: Trgovci će moći samo da imaju papirne, a evo kada će se to desiti
Foto: Profimedia

ekološki problem

PLASTIČNE KESE BIĆE ZABRANJENE U BEOGRADU: Trgovci će moći samo da imaju papirne, a evo kada će se to desiti

Beograd -

Plastične kese trebalo bi da budu zabranjene od 1. januara 2020. godine u Beogradu, a konačnu odluku o tome doneće odbornici Skupštine grada na sednici zakazanoj za utorak, 25. septembra, najavio je predsednk parlamenta Nikola Nikodijević.

Nikodijević za Tanjug kaže da je Grad ranije postigao dogovor sa velikim trgovinskim lancima da se plastične kese naplaćuju, kako bi se njihova upotreba smanjila i iznosi podatak da je u prestonici sada u opticaju 60 odsto manje plastičnih kesa.

Dodaje da grad želi da napravi korak dalje i bude inicijator promene niza zakona, ali i da sopstvenim primerom pokaže kako se u praksi čuva životna sredina, budući da su plastične kese jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

"Naravno, za borbu za očuvanje životne sredine i prirodnih resursa u gradu trebaće nam dosta vremena. Dajemo više od godinu dana vremena da se priviknemo na tu odluku kada bude stupila na snagu", rekao je on.

Dodaje da će biti sprovedena i kampanja prema građanima i trgovinskim lancima, kao i da odluka znači da će morati da se ponudi alternativa plastičnim kesama.

Predlog odluke predviđa da će trgovci biti dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima, na teritoriji grada. Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje mogu biti papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, sa ili bez naknade.

Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 dinara za odgovorno lice u određenom objektu. Kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti prekršaj 25.000 dinara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track