Najnovije vesti

PRVI PUT POSLE 90 GODINA: Kalemegdan bez Pobednika
Foto: Tanjug / Rade Prelić

popravka

PRVI PUT POSLE 90 GODINA: Kalemegdan bez Pobednika

Beograd

Akcija skidanja simbola Beograda trajaće danas od 11 do 13 časova, a bronzana muška figura će zatim biti izložena na Carigradskom drumu na Kalemegdanu od 13 do 15 sati

Spomenik Pobednik, koji je podignut 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta, danas će zbog restauracije biti sklonjen.


Akcija skidanja simbola Beograda trajaće danas od 11 do 13 časova, a bronzana muška figura će zatim biti izložena na Carigradskom drumu na Kalemegdanu od 13 do 15 sati.

 

U ovom periodu svi zainteresovani građani moći će da izbliza vide čuveni rad vajara Ivana Meštrovića, koji će potom oko 16 časova biti prebačen u Smederevo, na restauraciju u ateljeu vajara dr Zorana Kuzmanovića.


Kako su najavili nadležni, za skidanje će biti angažovana specijalna auto-dizalica, jer je Pobednik težak između 1.000 i 1.500 kilograma. Takođe, biće emitovan direktan prenos na stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda na Fejsbuku.

 

Restauracija se vrši jer su na spomeniku primećena brojna oštećenja, kao i trideset rupa nastalih od gelera i metaka još iz Drugog svetskog rata.


(Kurir.rs / M. V. / Foto:Tanjug / Rade Prelić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...