VESIĆ NAJAVIO: Saobraćaj na Trgu republike sutra od 18 sati
Foto: Ana Paunković

ZAVRŠENI SVI RADOVI

VESIĆ NAJAVIO: Saobraćaj na Trgu republike sutra od 18 sati

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će od sutra, 1. novembra, od 18 sati, putnički i javni saobraćaj na Trgu republike ponovo biti uspostavljen u celini.

Vesić je rekao da su završeni svi radovi na preslaganju kocki na kolovozu oko Trga.

On je podsetio da je pre oko 40 dana dao nalog izvođaču da presloži sve kocke na kolovozu oko Trga, jer onaj ko je tu saobraćajnicu projektovao, kaže, nije razmišljao o tome da osim automobila treba da je koriste biciklisti, motociklisti i pešaci.

Kako je rekao, presloženo je 4.150 metara kvadratnih granitnih kocki od kojih je svaka teška oko 20 kilograma.

"Kako sam naložio, iscrtane su biciklističke staze preko kolovoza i samog Trga, kao i kroz Vasinu ulicu, što je u skladu sa politikom grada da se prioritet daje biciklističkom i pešačkom saobraćaju", rekao je Vesić za Tanjug.

Zato je, dodaje, i tražio da se kocke preslože, jer grad trenutno ima u toku tender za 900 javnih bicikala, koji će biti na 150 stanica, i, kako kaže, nije normalno da neko projektuje kolovoz po kome bicklisti ne mogu da se kreću.

"Sada je konačno to u redu", rekao je Vesić.

Pošto je preslaganje kocki rađeno zbog bicklista, poslednje sate pre otvaranja kolovoza za saobraćaj biće iskorišćeno da se nova ulica ponudi njima.

Zato je Vesić pozvao sve bicikliste da se sutra od 14 do 17 sati, provozaju novom biciklistickom stazom na Trgu i kroz Vasinu.

Dodao je da su JKP "Parking servis", Agencija za bezbednost saobraćaja, kao i kompanija "Markoni sport" obezbedili poklone za bicikliste, od kaciga do reflektujucih traka, a na samom Trgu biće organizovan i poligon na kome će deca zajedno sa sobraćajnom policijom i komunalnom milicijom proveravati koliko znaju o bezbednost u saobracaju.

Vesić je naveo da će u 17 sati početi uklanjanje prepreka na kolovozu kako bi od 18 sati bio uspostavljen saobraćaj u celini.

Prema njegovim rečima, dok su kocke preslagane na kolovozu oko Trga, uređena je i ponovo asfaltirana Vasina ulica, gde su ostale da se urede betonske ploče na taksi stajalištu i trotoaru koje su, kaže, "propale, a koje su još postavili Dragan đilas i Dušan Petrović".

Vesić je naveo da su na Trgu završeni svi radovi i da će u skladu sa tim, JP Direkcija za gradevinsko zemljište i izgradnju grada objaviti sutra u 18 sati na svom sajtu Ugovor sa kompanijom Štrabag u vezi sa rekonstrukcijom Trga.

"Kada bude objavljen ugovor, biće jasno kakvi su monstruozni lažovi bili đilas i njegovi plaćenici koji su lagali građane u vezi sa rekonstrukcijom Trga", naveo je Vesić.

On je naveo da je rok da se sravne viškovi i manjkovi radova izmedu Direkcije i Štrabaga 23. januar, ali da će do kraja godine biti objavljena konačna cena Trga.

"Pošto ima više manjkova nego viškova radova, već sada mogu sa sigurnošću da kažem da će ukupna cena biti manja od 6,3 miliona evra koliko stoji u ugovoru. Tada će Direkcija za gradevinsko zemljište podneti tužbe protiv svih političara koji su namerno lagali, a protiv nekih i krivične prijave zbog uznemiravanja javnosti", rekao je Vesić.

On je napomenuo da Trg republike nije bila obična građevinska rekonstrukcija, nego uređenje najvažnijeg gradskog prostora, na kome građani već koriste mnogo kvalitetnih sadržaja.

"Sve je i rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu i još mnogo toga...", rekao je Vesić.

Dodao je da se taj prostor u poslednja dva meseca koristio za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija, čime se, kaže, pokazalo da je grad dobio javni prostor koji su gradani prihvatili.

"Sutra ce biti tužan dan za đilasa i njegove fašiste koji su sve učinili da se radovi na Trgu ne završe i koji su lagali narod. Njihovi najveći porazi uvek su kada se završi rekonstrukcija neke ulice ili Trga ili kada se bilo šta novo izgradi u Beogradu. Fašisti su poraženi, a pobedio je Beograd koji želi da živi, da se menja i razvija", rekao je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track