USVOJEN NAJVEĆI BUDŽET U ISTORIJI GRADA BEOGRADA: 1,2 milijarde evra u 2020. godini!  (FOTO)
Foto: Tanjug/Tanja Valič

veći za skoro 10 milijardi dinara

USVOJEN NAJVEĆI BUDŽET U ISTORIJI GRADA BEOGRADA: 1,2 milijarde evra u 2020. godini! (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Skupština grada Beograda usvojila je danas budžet za sledeću godinu koji je, kako je rečeno, najveći u istoriji Beograda i, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi oko 143 milijarde dinara.

To je, u odnosu na ovogodišnji budžet, više za 9,6 odsto ili za 12,5 milijardi dinara.

1 / 4 Foto: Tanjug/Tanja Valič

U narednoj godini najviše sredstava budžeta biće potrošeno za delatnost drumskog i železničkog saobraćaja i to za funkcionisanje javnog prevoza putnika u gradu, nabavku vozila za prevoz putnika u javnom saobraćaju i za ulaganja u putnu infrastrukturu, i to u iznosu oko 53,5 milijardi dinara.

foto: Beoinfo

U oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja planirana su sredstva u iznosu od oko 18 milijardi dinara i to za funkcionisanje ustanova, subvencije privatnim vrtićima, tekuće i kapitalno održavanje i izgradnju 17 novih vrtića.

Za osnovno i srednje obrazovanje planirani su rashodi i izdaci u iznosu od 7,6 milijardi dinara. Između ostalog, sedam milijardi obezbeđeno je za kupovinu novih vozila za javni prevoz. Kada su u pitanju socijalna davanja, planirana su sredstva u iznosu od skoro pet milijardi dinara.

Vesić: 2020.najviše novca za drumski i železnički saobraćaj

Vesić je izjavio da je gradski budžet za sledeću godinu razvojni, investicioni i u interesu Beograđana. On je u gradskom parlamentu, obrazlažući budžet za 2020. godinu, naveo da će najviše sredstava biti potrošeno za delatnost drumskog i železničkog saobraćaja i to za funkcionisanje javnog prevoza putnika u gradu, nabavku vozila za prevoz putnika u javnom saobraćaju i za ulaganja u putnu infrastrukturu. Za tu oblast, precizirao je, namenjeno je 53 milijarde dinara.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Vesić je rekao da je sedam milijardi obezbeđeno za kupovinu novih vozila za javni prevoz.

"Kupićemo 100 zglobnih autobusa, 40 novih trolejbusa i deset novih elektroautobusa. Ove godine smo kupili 244 nova autobusa, a sa ovih 150 vozila koja ćemo nabaviti, izaćićemo skoro na 400", rekao je Vesić. Kako je dodao, kada ta vozila budu u gradskom saobraćaju prosečna starost vozila u gradskom saobraćaju biće ispod pet godina što je evropski standard, a 2013. godine je bila skoro 13 godina.

Vesić je istakao da će biti izgrađeno 17 novih vrtića a kad su u pitanju socijalna davanja, planirana su sredstva u iznosu od skoro pet milijardi dinara što je, dodao je, za 2,57 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

"Naša politika se zasniva na prinicipu da su nam građani na prvom mestu", rekao je Vesić i dodao da se danas govori o stabilnosti, investicijama, podršci ugroženima i brizi za društvo, a da je pominjanje budžeta u vreme bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa bilo sinonim za bankrot, dugove, korupciju, lopovluk i sumnjive tendere.

U BG će biti podignut spomenik Diani Budisavljević

U Beogradu će biti podignut spomenik Diani Budisavljević koja je spasla nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, a nalaziće se na Savskom keju, uz Karađorđevu ulicu, na potezu od Brankovog mosta prema Beton hali.

To je danas odlučeno na sednici Skupštine grada Beograda, na kojoj je predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da će ta lokacija imati posebnu simboliku.

"Mi i danas vraćamo kredite koje nam je on ostavio, 1,2 milijarde evra kredita nam je ostavio. Ove godine ćemo vratiti 28 miliona evra, a za taj novac smo mogli da izgradimo 14 škola", rekao je Vesić u gradskom parlamentu.

"Danas razgovaramo o budžetu Grada Beograda, najvećem u njegovoj istoriji. Diskutovaćemo o tome u koje ćemo projekte ulagati, koji resori će se u kojoj meri razvijati i šta su to danas strateški ciljevi za razvoj našeg grada", rekao je Vesić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Naveo je i da je više od 3.000 građana poslalo predloge i sugestije na nacrt budžeta i istakao da budžet Grada Beograda za 2020. godinu iznosi oko 143 milijarde dinara.

Najveća povećanja prihoda u gradski budžet su, pojasnio je, ostvarena iz prihoda od poreza na imovinu, dobiti javnih preduzeća i poreza na lični dohodak.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja