OBNOVA SIMBOLA BEOGRADA U PUNOM JEKU: Pobednik više  nikad neće pasti
Foto: Pobednik

Restauracija

OBNOVA SIMBOLA BEOGRADA U PUNOM JEKU: Pobednik više nikad neće pasti

Beograd -

Plan: Rešeno je pitanje labavog postolja, a sada se radi na spoljašnjem i unutrašnjem sređivanju spomenika, koji bi u februaru trebalo da bude vraćen na staro mesto u novom sjaju

Prošla su dva i po meseca otkako je Pobednik sa Beogradske tvrđave sišao na zemlju i transportovan u Smederevo, u atelje našeg poznatog vajara Zorana Kuzmanovića, na popravku.

Kuzmanović sređuje ovu čuvenu figuru sa spoljašnje, ali i unutrašnje strane, radi na estetskim detaljima, a mnogo pažnje posvećuje i bezbednosti, pošto je utvrđeno da je simbol grada bio labavo vezan za postolje, te da je postojala realna opasnost da čak i padne.

foto: Pobednik

Na zvaničnom Tviter nalogu koji prati šta se dešava sa Pobednikom, a koji vodi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, osvanule su najnovije fotografije koje pokazuju da se u ateljeu vajara Kuzmanovića trenutno radi na ugradnji nove konstrukcije od nerđajućeg čelika unutar skulpture. Detalje tehničkog rešenja oslanjanja figure uradio je Građevinski fakultet. - Rešenje će obezbediti trajnu i sigurnu vezu između skulpture i stuba - navedeno je u opisu slike.

foto: Pobednik

Takođe, pre nekoliko dana na istom nalogu na ovoj društvenoj mreži objavljeno je i da je skulptura Pobednika sastavljena iz više delova povezanih pomoću 132 šrafa. Ovom prilikom utvrđeno je da su neki šrafovi nakon devet decenija u izuzetno lošem stanju i da im je potrebna obnova. - Svi šrafovi su očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki šav je obezbeđen novim zavarima - navedeno je u opisu fotografije.

Planirano je da najpoznatiji spomenik Beograda na rekonstrukciji bude četiri meseca, tačnije do sredine februara. Ipak, meteorolozi su za taj period najavili pravu zimu sa snegom, pa nije isključeno da akcija vraćanja Pobednika na Kalemegdan bude odložena do proleća i lepšeg vremena.

Beogradska tvrđava

OBNOVA SAHAT KULE

Beogradska tvrđava će u narednom periodu raditi na obnovi jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat kule i Barokne kapije, kao i na produžetku Savskog šetališta ka Kralj kapiji. Ovi radovi su značajni ne samo zbog estetike i očuvanja kulturnog dobra već, pre svega, zbog bezbednosti posetilaca koji svakodnevno prolaze Kalemegdanom, navode u JP „Beogradska tvrđava“.

Kurir.rs/ M. Vujović Foto: Pobednik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track