Najnovije vesti

ALEKSANDAR I KARAĐORĐEVIĆ DOBIJA SPOMENIK U BEOGRADU: Nalaziće se između Starog i Novog dvora
Foto: Youtube screenshot

odlučio Odbor za podizanje spomenika

ALEKSANDAR I KARAĐORĐEVIĆ DOBIJA SPOMENIK U BEOGRADU: Nalaziće se između Starog i Novog dvora

Beograd

Spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću biće podignut u parku između Starog i Novog dvora u Beogradu, odlučio je Odbor za podizanje spomenika tragično poginulom kralju bivše Jugoslavije, u atentatu 1934. u Marseju.

Spomenik se, međutim, neće nalaziti u centru cvetne rondele, već bliže Pionirskom parku, jer se ispostavilo da su na tom prvobitno planiranom mestu živote okončali kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga u Majskom prevratu 1903.

Odbor je na svojoj prvoj sednici, kojoj je predsedavao akademik Dušan Kovačević, odlučio da bude dopunjen predstavnicima SANU, SPC, Kraljevskog doma Karađorđevića, Matice srpske i dijaspore.

Kako sesaznaje, Odbor je najbliži ideji da se statua "tragično nastradalog suverena, koji je po mnogima prva žrtva fašizma, podigne po ugledu na neki od spomenika koji su postojali u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije".

Između dva svetska rata širom zemlje bila su 132 kraljeva spomenika, a neke od njih su izradili čuveni vajari Ivan Meštrović, Lojze Dolinar, Anton Augustinčić.

Inicijativu za podizanje skulpture kralju Aleksandru podneo je Skupštini grada Beograda u novembru 2018. predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao građanin.

(Kurir.rs/Tanjug/ Večernje novosti/ FOTO: Printscreen/ Youtube)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...