Najnovije vesti

JEZIVO! TUČE PASA UGOVARAJU I NA FEJSBUKU: Borbe do smrti u krvavim rovovima
Foto: Shutter, Facebook

JEZIVO! TUČE PASA UGOVARAJU I NA FEJSBUKU: Borbe do smrti u krvavim rovovima

Društvo

Strašno: Osim što se o fajtovima dogovaraju u zatvorenim grupama na društvenim mrežama, neki čak i u oglasima prodaju divlje životinje, pa i tvorove, radi obuke krvoločnih pasa za okršaje

Na jednom sajtu za internet prodaju osvanuo je jeziv oglas - izvesni Uroš J. objavio je fotografiju tvora zarobljenog u kavezu uz opis da ga prodaje po ceni od 60 evra za obuku pasa koji se verovatno pripremaju za nelegalne borbe!

foto: Facebook

Ovaj sraman oglas zgrozio je mnoge korisnike društvenih mreža, a tvorac ga je ubrzo i uklonio, što ne znači da je od prodaje ove nedužne životinje i odustao. Da se oni koji muče i zlostavljaju životinje često i ne kriju, potvrđuje i to što na Fejsbuku postoji stranica „Pit Bull u srcu“, u kojoj se, prema tvrdnjama nekih korisnika, ugovaraju nelegalne borbe pasa od kojih pojedine grupe zgrću velike pare!

foto: Printscreen

Pavle Bihali, izvršni direktor fondacije pokreta Levijatan, rekao je za Kurir da je prodaja divljih životinja, kao i organizovanje borbi životinja krivično delo. - Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava kriminalističke policije ozbiljno rade na suzbijanju borbi pasa i to je stvar koja je njima trenutno prioritet. Borbe se organizuju po čitavoj Srbiji, obično su to neka manja mesta, sela, udaljena od grada, obezbeđena su.

Dakle, postoje osobe koje obezbeđuju te borbe, ulazi se na preporuku, neki ljudi to čak i javno objavljuju, ali vrlo brzo budu procesuirani - naveo je Bihali.

foto: Facebook

On je naglasio da se obično dešava da bude zakazana jedna borba, a da nekada bude organizovan čitav festival borbi. - To traje satima, po 15-20 borbi. Postoje „no kill“ i „kill“ borbe. „No kill“ su na razdvajanje, a „kill“ su one koje idu do smrti. To su uglavnom opklade internog tipa, a njihova zarada ide od 1.000 do 10.000 evra, zavisi koja je klasa u pitanju. Nekada je i 300 evra, to nema pravila - rekao je Bihali.

foto: Dragana Udovičić

Predsednica udruženja Sloboda za životinje Snežana Milovanović navela je da na društvenim mrežama postoji još grupa zatvorenog tipa koje se bave ugovaranjem nelegalnih borbi pasa. - Definitivno se borbe organizuju, dobijali smo i neke prijave, fotografije... Neki ih nazivaju „utakmice“, ali to su borbe u rovovima, koriste se i lisice u te svrhe. To je sve prisutno ovde, a zabranjeno je! Po zakonu je zabranjena bilo kakva borba, bilo divljih, bilo domaćih životinja. Borbe pasa sa divljim životinjama očigledno su prisutne na našem terenu. Vrlo je teško ući tome u trag, jer su to zatvoreni krugovi - istakla je Milovanovićeva.

KAZNE

UBIJANJE I ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA

  • Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine
  • Usled ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine
  • Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od šest meseci do tri godine i novčanom kaznom

Otkrivena grupa

IMPROVIZOVANI RING ZA BORBE

U podjastrebačkom selu Velika Lomnica, na desetak kilometara od Kruševca, krajem prošle godine je otkrivena grupa koja je organizovala borbe pasa. U jednom od pomoćnih objekata u dvorištu M. G. (58) otkriven je improvizovani ring za borbe pasa. Na istom mestu pronađena je i novčana suma od 3.000 evra u različitim apoenima, za koju je kasnije utvrđeno da pripada upravo M. G. Policija je prilikom intervencije zatekla borbu dva psa rase američki staford. Utvrđeno je da je jedan pas vlasništvo S. T. (46) iz Petrijeva kod Smedereva, dok je drugi pas vlasništvo D. R. (42) sa prebivalištem u Kragujevcu. Oba psa imala su vidljive povrede, koje su im kasnije sanirane u Veterinarskoj stanici u Kruševcu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: 

Kurir.rs/ Mina Branković  Foto: Shutter, Facebook

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...