Najnovije vesti

OD PETKA KOMUNALCI KONTROLIŠU GSP: Za putnike bez maske do tri godine zatvora
Foto: Beoinfo

MERE

OD PETKA KOMUNALCI KONTROLIŠU GSP: Za putnike bez maske do tri godine zatvora

Beograd

Putnici će u javnom prevozu, koji u Beogradu počinje da funkcioniše od 8. maja, morati da nose maske i rukavice, a u slučaju da neko pokuša da uđe u vozilo GSP bez ove zaštite, intervenisaće komunalna milicija, nova su pravila vožnje u GSP.

- Obaveza vozača i kontrolora je da ne puštaju u autobuse osobe bez maski i rukavica. Ukoliko puste takvu osobu, odgovaraće krivično za nepoštovanje mera za sprečavanje širenja zaraze (za šta je zaprećena kazna do tri godine zatvora, prim. aut.). Ukoliko građanin insistira da uđe bez zaštitne opreme u autobus, kontrolor poziva komunalnu miliciju, koja građanina udaljava. Ukoliko neko bude bio baš bahat i insistirao da uđe u prevoz, takođe podleže krivičnoj odgovornosti - kaže za Kurir Ivan Divac, načelnik komunalne milicije u Beogradu.

foto: Beta/Milan Obradović

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević naveo je da su u vozilima obeležena sedišta koja mogu da se koriste, kao i gde će moći da se stoji, a u slučaju da se putnici ne pridržavaju propisanih mera ili da su sva obeležena mesta popunjena, vozačima je dozvoljeno da u vozila ne prime putnika. On je objasnio da poslodavci mogu za svakog zaposlenog da uplate restriktivnu kartu, to jest da kupe kartu od 8. maja do kraja meseca.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio jeda uvek gradskim prevozom ide na posao, i to uglavnom tramvajem:

- Isključivo se vozim prevozom, osim za vreme vanrednog stanja, kad su me vozili.

Kako u GSP

  • Mogu samo zaposleni s personalizovanom kartom ili jednodnevnom, trodnevnom ili petodnevnom kartom uz radni nalog
  • Ulaz na prednja vrata
  • Obavezno nošenje maske i rukavica
  • Kontrolor proverava nošenje zaštite i validaciju kartica
  • Sedenje i stajanje samo na za to obeleženim mestima
  • Putnicima bez maske i rukavica komunalci neće dozvoliti ulazak
  • Neće se uključivati klima

Šoping od petka

U TRŽNE CENTRE OGRANIČEN BROJ LJUDI

Od petka počinju s radom i tržni centri, a obaveza kupaca i prodavaca je da drže propisanu socijalnu distancu, nose maske i rukavice i učestalo dezinfikuju ruke. Uz pojačanu dezinfekciju prostora, tržni centri neće smeti da koriste centralnu klimatizaciju. Na svim ulazima i garažama treba da budu postavljene dezobarijere, kao i sanitajzeri za dezinfekciju ruku u svim toaletima. Broj ljudi koji će moći da uđu u tržne centre je ograničen, i to će kontrolisati obezbeđenje na ulazu, kao i sami lokali.

Kurir.rs/ Foto: Beoinfo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...