OPŠTINA RAКOVICA OBELEŽILA MEĐUNARODNI DAN STARIH
Foto: GO Rakovica

OPŠTINA RAКOVICA OBELEŽILA MEĐUNARODNI DAN STARIH

Beograd -

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih, predsednik Gradske opštine Rakovica Miloš Simić, posetio je jednu od naših starijih sugrađanki 84-godišnju Elviru Bošković.

Elvira Bošković je živahna mladolika bakica sa burnom životnom pričom. Rođena je u Dalmaciji, kada je kao devojčica bila ranjena gelerima tokom bombardovanja, da bi se već 40-ih godina pridružila antifašističkoj borbi u Drugom Svetskom ratu. Pokojnog supruga, koji je takođe iz poznate porodice Bošković koja dala veliki doprinos antifašističkoj borbi i za koga kaže da je bio najbolji suprug na svetu upoznala je u Baranji, kada je doživela još jedno strašno iskustvo dok je bila u redu za streljanje.

foto: GO Rakovica

Nakon burnog detinjstva i mladosti 21-godišnja dalmatinka inače po ocu ruskinja (Elvira Marinova) i Srbin iz Crne gore, davne 1969. godine iz Baranje su se doselili u Beograd u rakovičko naselje Miljakovac. U Rakovici je provela svoje najlepše trenutke u životu, gde je sa svojim suprugom odgajila dvoje dece sina i ćerku.

foto: GO Rakovica

Svoj radni vek provela je je u novinskoj kući „Borba“, a kao recept za dug život, Elvira navodi da je potrebno da čovek uvek nešto radi, da pozitivno misli, ali i da bude umeren u svemu, a najpotrebnija je ljubav.

Prilikom posete, gospođi Bošković su uručeni prigodni pokloni, buket cveća koji je primila od predsednika opštine Miloša Simića ju je posebno obradovao, jer kako kaže cveće je radost i lepota. “I na Međunarodni dan starih, kojim se odaje počast trećem dobu, gospođi Elviri ali i svim našim starijim sugrađanima Simić je poručio da u svakom trenutku mogu računati na pomoć Opštine Rakovica. Кratko druženje sa Elvirom Bošković završeno je uz želju da zajedno sa njim provedemo i stoti rođendan u dobrom zdravlju.

foto: GO Rakovica

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se od 1991. godine, svakog 1. oktobra. Prethodno su Ujedinjene nacije 14. decembra 1990. godine, rezolucijom 45/106 proglasile 1. oktobar za Međunarodni dan starih, sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba podstiču se države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim sposobnostima.

GO Rakovica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track