Najnovije vesti

NOĆAS JE SANITARNA INSPEKCIJA UPADALA U BEOGRADSKE NOĆNE KLUBOVE: Evo šta su zatekli i kako su se proveli vlasnici
Foto: Zorana Jevtić

Ako je jedna porodica za stolom nije problem

NOĆAS JE SANITARNA INSPEKCIJA UPADALA U BEOGRADSKE NOĆNE KLUBOVE: Evo šta su zatekli i kako su se proveli vlasnici

Beograd

Zbog nepoštovanja epidemioloških mera noćas su sanitarni inspektori kontrolišući klubove na teritoriji Beograda napisali osam prekršajnih naloga a jednom klubu je naloženo momentalno pražnjenje, izjavio je danas gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš.

Tokom šest noćnih sati 14 inspektora uz asistenciju 16 komunalnih policijaca izvršilo je 111 inspekcijskih nadzora.

Glavaš je rekao da su zaprećene kazne pravnim licima do pola miliona dinara, a odgovornim licima do 150.000 dinara.

Od početka nadzora primene epidemiloških mera na teritoriji Beograda kontrolisano 7.415 objekata, izrečeno 318 kazni, napisano 129 preršajnih naloga i momentalno ispražnjeno osam lokala.

"U tri lokala gde se ozbiljno kršenje mera ponavljalo, republička sanitarna inspekcija izrekla je meru zatvaranja do otklanjanja konstatovanih nepravilnosti", rekao je Glavaš.

Dodao je da grad Beograd i država očekuju da u lokalima postoje dezobarijere, sredstva za dezinfekciju, da osoblje nosi zaštitnu opremu, da svi toaleti budu adekvatno opremljeni, stolovi razmaknuti i da se na rizičnijim mestima meri temperatura pri ulasku.

"Najveći broj ugostitelja poštuje mere. Ima i onih koji svesno krše mere jer za prostor od nekoliko stotina kvadrata za žurku prodaju 1.000 karata", rekao je Glavaš.

Podsetio je da su organizovana okupljanja limitirana na 30 osoba, odnosno četiri kvadratna metra po jednoj osobi.

Slavlje sa srodnicima nije problem

"Ako je jedna porodica za stolom nije problem, ako je slavlje gde su srodnici nije problem. Problem je kada u noćnim klubovima sede jedni drugima na leđima. Nije problem nazdraviti, problem kada se deli čaša ili flaša sa nekim, kada se svesno ide u rizično ponašanje", istakao je Glavaš.

On je naveo i da je u ponovljenim kontrolama, u samo 27 objekata zatečeno neko veće kršenje mera, i ocenio da preko 90 posto ugostitelja poštuje mere u Beogradu.

Najavio je i da će nekoliko klubova u kojima se kršenja ponavljaju biti predmet dalje kontrole.

Javni prevoz na udaru

"Inicirana je izmena zakona, da bi kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske u zatvorenom prostoru mogli da pišu na licu mesta komunalni inspektori. Važno je kontrolisati javni prevoz, ili nošenje maske na otvorenom na skupovima", rekao je Glavaš.

foto: Kurir

Dodao je da će biti intenzivirane kontrole prodavaca po tržnim centrima gde je primećeno da se ne koristi zaštitna oprema.

"Odlično sarađujemo s rečnom policijom, pa ćemo kotrolisati i objekte koji se otisnu na po nekoliko sati i imaju žurke na vodi", rekao je Glavaš.

Dodao je da informacije o rizičnim događajima prate preko njihovih najava na društvenim mrežama, a reaguju i na pozive građana.

"Pri našim kontroloma nema zaštićenih, zakon je isti za sve", istakao je Glavaš i najavio za noćas kontrolu 2-3 rubne gradske opštine i 10 centralnih.

Dodao je da inspektore pri kontrolama prate komunalni milicajci jer je bilo napada.

"Pri takvim situacijama reaguje i interventna policija sa kojom imamo odličnu saradnju. Više puta su asistirali, dali nam podršku i uspostavili javni red i mir", rekao je Glavaš.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...