SLEPI GUSLAR POSLE 104 GODINE PONOVO NA KALEMEGDANU: Jedini preostali deo spomenika Karađorđu srušenog 1915. vraćen na svoje mesto
Foto: beoin, Beoinfo

skrivan u depoima muzeja

SLEPI GUSLAR POSLE 104 GODINE PONOVO NA KALEMEGDANU: Jedini preostali deo spomenika Karađorđu srušenog 1915. vraćen na svoje mesto

Beograd -

BEOGRAD - Povodom obeležavanja 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, danas je posle 104 godine na Kalemegdan vraćena skulptura "Slepi guslar", koja je napravljena pre više od 100 godina, kao deo Spomenika Karađorđu.

Skulpturu, delo vajara Paška Vučetića, u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj otkrili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Olivera Vučković.

Vesić je podsetio da su Austrougari, posle okupacije Beograda, uništili Spomenik Karađorđu u obračunu sa istorijskim kulturnim nasleđem, a da je skulpura slepog guslara "nekim čudom preživela".

Oni su, zatim, odlučili da na mestu Spomenika zahvalnosti Francuskoj podignu spomenik Franji Josifu, a taj spomenik je stigao u Beograd mesec dana pre oslobođenja grada i nikada nije postavljen, ispričao je Vesić i dodao da je taj "nesuđeni" spomenik pretopljen i od njega urađena zvona na crkvi Ružici.

"Nekim čudom jedino što je sačuvano od spomenika Karađorđu je skulptura slepom guslaru, koje je 104. godine bila skrivana u depoima muzeja, dok Marko Popović pre 20 godina nije pokrenuo inicijativu da se ova skulptura ponovo vrati na Kalemegdan", rekao je Vesić.

Vraćanjem skulpture na Beogradsku tvrđavu pokazujemo da nije moguće uništiti našu istoriju, šta god nam neprijatelji činili i radili, poručio je Vesić.

Kako je rekao, skulptura je i spomenik guslama, našem narodnom instrumentu.

"Danas je Dan primirja i zbog toga smo baš na današnji dan, kada je 1918. godine Srbija pobedila Austrougarsku, želeli da otkrijemo ovaj spomenik. Pokazali smo da je preživela ne samo skulptura, već i Srbija", rekao je Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Olivera Vučković primetila je da život pokaže da i spomenici imaju svoju čudnu sudbinu - da se vrate do nas u nekom drugom obliku.

"Pre samo 90 godina ovde je podignut Spomenik zahvalnosti Francuskoj, a na tom mestu je od 1913. do 1916. godine bio spomenik posvećen voždu Karađorđu. To je bila monumentalna skulptura vajara Paška Vučetića, koju su Austrougari dolaskom na ovaj prostor, 1916. godine potpuno uklonili. Šta se desilo sa ostalim delovima skulpture, nikada nećemo saznati", rekla je Vučković.

Uz zahvalnost dr Marku Popoviću, rekla je da su uz njegovu pomoć uspeli da nađu skulpturu u depoima Muzeja grada Beograda i da je, posle 20 godina, vrate na ovo mesto.

Na svečanosti otkrivanja skulpture, Veljko Đuranović iz Saveza guslara Srbije odsvirao je jednu numeru na guslama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track