OČUVANJE REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA U LOZNICI: Mladi misle da sve znaju, ali nije tako
Foto: T. Ilić

VAŽNO JE

OČUVANJE REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA U LOZNICI: Mladi misle da sve znaju, ali nije tako

Srbija -

LOZNICA - U okviru mera populacione politike Grad Loznica realizuje projekat za mlade "Očuvanje reproduktivnog zdravlja" koji je podržalo Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku Srbije sa 210.000 dinara. Cilj projekta je informisanost mladih o značaju očuvanja i zaštiti reproduktivnog zdravlja, merama kontracepcije i merama za sprečavanja rizičnih oblika ponašanja koji mogu za posledicu imati polno prenosive bolesti i često ozbiljno narušavanje zdravlja reproduktivnog sistema.

Prema rečima Tanje Glišić Matić, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, pre početka realizacije projekta sprovedeno je istraživanje o informisanosti i stavovima mladih u vezi sa reproduktivnim zdravljem.

"Mladi su odgovorili da su dobro informisani kada je u pitanju reproduktivno zdravlje i gotovo 90 odsto njih misli da zna sve što treba da zna u tom uzrastu. Međutim, nije tako. Neki su, na primer, mislili da je triper naziv za lek, drugi da je naziv za sve polno prenosive bolesti. Ima ih koji smatraju da je za HIV važna higijena ruku, ili da je najvažnije često testiranje pa su onda bezbedni. Samo 11 odsto mladih misli da se njihovi vršnjaci odgovorno seksualno ponašaju kada je u pitanju reproduktivno zdravlje jer uvek koriste zaštitu", kaže ona.

U istraživanju sprovedenom početkom oktobra u vezi sa reproduktivnim zdravljem učestvovalo je 115 osnovaca i 193 srednjoškolca. Pokazalo se da nemaju dovoljna znanja o reproduktivnom zdravlju, polnom sazrevanju, osnovnim fiziološkim procesima, polno prenosivim bolestima, iako misle suprotno. Tako 20 odsto mladih smatra da je abortus efikasan način kontracepcije, a 70 odsto veruje da kondom štiti od svih polno prenosivih infekcija. Njih 49 odsto ne zna kako se može dobiti sifilis, a 16 odsto smatra da se HIV prenosi poljupcem ili rukovanjem. Kroz realizaciju ovog projekta očekuje se smanjenje učestalosti neželjenih trudnoća, polno prenosivih infekcija kod mladih i smanjenje nasilja u adolescentnim vezama. Pripremljen je edukativni video materijal koji će do kraja novembra biti emitovan u svim školama za oko 1.500 sedmaka i osmaka i oko 3.100 učenika sve četiri srednje škole u Loznici.

U okviru projekta otvoren je sajt za informacije i pitanja (https://mojepitanje.wordpress.com/) sa ciljem da se mladi bolje informišu o značaju očuvanja i zaštite reproduktivnog zdravlja, merama kontracepcije i merama za sprečavanje rizičnih oblika ponašanja koji mogu za ishod imati sterilitet. Mladi mogu putem sajta postaviti pitanja o svemu što ih zanima i dodatno se informisati o kontracepciji, seksualnosti, adolescentnim vezama, trudnoći, planiranju porodice i sličnim temama. Odgovore će im davati lekari specijalisti ginekologije i akušerstva koji imaju iskustva u radu sa mladima u oblasti reproduktivnog zdravlja.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track