U OPŠTOJ BOLNICI U VRANJU: Počeli organizovani preventivni pregledi žena sa invaliditetom
Foto: T. S.

U okviru programa SOS telefon za žene

U OPŠTOJ BOLNICI U VRANJU: Počeli organizovani preventivni pregledi žena sa invaliditetom

Srbija -

Odbor za ljudska prava Vranje u okviru programa SOS telefon za žene, otpočeo je realizaciju preventivnih ginekoloških i pregleda dojke za žene sa invaliditetom na odeljenjima ginekologije i radiologije Opšte bolnice u Vranju, uz poštovanja mera zdravstvene zaštite od korona virusa.

Ove aktivnosti za unapređenje i očuvanje reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom su rezultat saradnje sa udruženjem … Iz kruga Vojvodina, u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava” uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA.

foto: T. S.

Hidraulična stolica, koja je do ovih pregleda bila u crvenoj COVID zoni vranjske bolnice i godinama pre toga nije bila u upotrebi, sada je ponovo dostupna svim ženama sa invalidtitetom, što je u velikoj meri ohrabrilo mnoge žene da se uključe u akciju preventivnih pregleda.

Preventivni pregledi za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena se obavljaju u grupama po pet žena, dva puta mesečno, u skladu sa merama zaštite od korona virusa. Očekuje se da najmanje 50 žena bude deo ove značajne akcije u uslovima pandemije COVID 19.

Odbor za ljudska prava u saradnji sa udruženjem Multipleskleroze Vranje i još pet udruženja osoba sa invaliditetom Vranja nastavlja organizovanje preventivnih pregleda u okviru nedavno potpisanog Memoranduma sa Zdravstvenim centrom Vranje – Opštom bolnicom Vranje.

foto: T. S.

"Zahvaljujemo se rukovodstvo ZC Vranje, načelnicima bolničkih odeljenja, lekarima, medicinskom osoblju koji su pokazali veliku profesionalnost, razumevanje problema sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom kada je u pitanju očuvanje zdravlja, naročito u uslovima akutnog širenja zarazne infekcije korona virusom. To je doprinelo brzom dogovoru (nepuna dva meseca), potpisivanju Memoranduma o saradnji i početku aktivnost", ističu iz Odbora za ljudska prava u Vranju.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track