VESIĆ O OBNOVLJENOM SAVSKOM TRGU: Ovo je danas najveća pešačka zona u Beogradu
Foto: Printscreen Facebook/ Goran Vesić

Trg ima 20.000 kvadrata

VESIĆ O OBNOVLJENOM SAVSKOM TRGU: Ovo je danas najveća pešačka zona u Beogradu

Beograd -

Obnovljeni Savski trg, sa spomenikom velikom županu Stefanu Nemanji, postaje novi centar grada, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodaje da se u rekonstruisanom trgu vidi razlika između Beograda od pre nekoliko godina i Beograda danas.

- Ovde su bile železnička stanica, taksi stanica, autobuska okretnica, posečeno drveće, zarđali spomenik koji nisu prihvatili ni oni kojima je bio namenjen... Danas je ovo najveći pešački trg u Beogradu, koji su radile španske arhitekte i to pokazuje kako se Beograd menja - rekao je Vesić za Tanjug, uoči večerašnjeg otvaranja Savskog trga i otkrivanja spomenika.

Prema njegovim rečima, Trg ima 20.000 kvadrata, posađeno je 250 novih stabala, biće postavljene klupe...

Goran Vesić
foto: Printskrin Pink

Vesić je najavio da sledi i nastavak uređenja Karađorđeve ulice, od Savskog trga do Brankovog mosta, a takođe, trebalo bi da se do kraja godine iseli autobuska stanica.

Podsetio je da se radi rekonstrukcija Ulica Milovana Milovanovića, a da će se ove godine raditi i obnova Ulice Kraljevća Marka, te sledeće Lička i Koče Popovića, a zatim i Gavrila Principa.

- Ovaj deo grada, od jednog u kome niko nije želeo da živi, postaje poželjan deo, i to samo govori koliko grad, kada se menja i ulaže, dobija na vrednosti i komforu - rekao je Vesić.

On je podsetio da će stara želenička stanica postati muzej, da će deo nekadašnjih perona biti sačuvan kao uspomena, kao i da će se tu ukrštati i prve dve linje metroa.

- Tako da ovaj Trg postaje novi centar grada - rekao je Vesić.

Istakao je i značaj spomenika Stefanu Nemanji, koji je specifican, jer nema monolitni postament, koji je karakteristika spomenika, već vizantijski šlem, iz kojeg izlazi žezlo Svetog Save, kao simbol državnsoti i autokefalnosti.

U samom postamentu se nalaze četiri reljefa, sa slikama iz života Stefana Nemanje.

Prvi reljef predstavlja stvaranje države, odnosno slika bitku u kojoj Nemanja stvara Srbiju, drugi Sabor u Rasu iz 1196. godina, kada Nemanja prenosi vlast na sina Stefana.

Na trećem reljefu predstavljen je prenos moštiju Stefana Nemanje iz Hilandara u Studenicu, 1208. godine, nad kojima Sveti Sava miri zavađenu braću, a na četvrtom rodosolov Nemanjiha.

- Sve će to biti značajno za mlade generacije, da saznaju ko su bili Nemanjći. Postament je jedna vrsta muzeja na otvorenom - rekao je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja