BEOGRAD PAMTI JUNAKA SA MOJKOVCA: Obnovljen spomenik na grobu serdara Janka Vukotića (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

novo groblje

BEOGRAD PAMTI JUNAKA SA MOJKOVCA: Obnovljen spomenik na grobu serdara Janka Vukotića (FOTO)

Beograd -

Grad Beograd je na zahtev zamenika gradonačelnika Gorana Vesića obnovio spomenik na grobu serdara Janka Vukotića u okviru prostorno-memorijalne celine "Arkade" na Novom groblju.

- Serdar Janko Vukotić sahranjen je u februaru 1927. godine uz prisustvo kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, čitavog oficirskog kora Beogradskog garnizona na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem i petnaest generala iz Crne Gore i više hiljada građana. Njegovo ordenje nosilo je čak 17 oficira dok se na groblju artiljerija od njega oprostila počasnim plotunom. Beograd pamti i ne zaboravlja - napisao je Vesić.

Vukotić je afirmaciju stekao tokom balkanskih ratova, a tokom Prvog svetskog rata bio je načelnik štaba vrhovne komande crnogorske vojske.

Veliki uspeh postigao je tokom povlačenja srpske vojske preko Crne Gore i Albanije. Tada je crnogorska vojska u sadejstvu sa snagama Prve srpske armije uspela da održi 500 km dugačak front i u borbi kod Mojkovca zaustavi i odbaci ofanzivu Austrougara.

Na taj način je omogućeno nesmetano povlačenje srpske vojske prema lukama na Jadranskom moru.

Posle Mojkovačke bitke crnogorska vojska je kapitulirala, a Vukotić je ostatak rata proveo u logoru Boldogasonj kao zarobljenik.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track