VESIĆ POVODOM SVETSKOG DANA VODA: Grad odlučan u rešavanju problema otpadnih voda
Foto: Tanjug Printscreen

Zamenik gradonačelnika

VESIĆ POVODOM SVETSKOG DANA VODA: Grad odlučan u rešavanju problema otpadnih voda

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je povodom Svetskog dana voda da rešenje problema otpadnih voda u Beogradu košta više milijardi evra, ali da je Grad odlučan da, zahvaljujući kineskom aranžmanu koji je potpisala Vlada Srbije, sopstvenim sredstvima, ali i uz pomoć Evropske unije, u narednoj deceniji u potpunosti reši ovaj problem.

Vesić je podsetio da se Beograd, nažalost, tokom poslednjih decenija nije dobro odnosio prema svojim vodama. Ipak, kako je rekao, ta situacija se sada menja.

- U Beogradu postoji oko 119 kanalizacionih ispusta u Savu i Dunav, što znači da se u naše reke godišnje ulije fekalija jednake zapremine kao 60.000 olimpijskih bazena. To je nedopustivo, ali sam veoma zadovoljan činjenicom da smo u poslednjih nekoliko godina strateški počeli da radimo na rešavanju ovog problema. Prvi i najveći zadatak je fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu, čija će izgradnja početi u septembru, a „pokrivaće” veliki deo Beograda, odnosno oko milion i po stanovnika. U toku je projektovanje, a kineskim aranžmanom biće uložen 271 milion evra u prvu fazu izgradnje. Druga faza koštaće između 400 i 600 miliona evra, u zavisnosti od tehnologije koju Grad bude izabrao, odnosno od toga da li će izbor biti spalionica za otpadni mulj ili nešto drugo - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad je pored toga sa EBRD-om završio projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici.

- Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema i na kraju svakog moramo da izgradimo postrojenje za preradu otpadnih voda. Nastojimo da uz pomoć Evropske unije izgradimo fabriku u Batajnici, a veliku pomoć u tom poslu dobijamo od ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović. Vrednost te fabrike u nekoliko faza biće oko 180 miliona evra, ali kada ona bude bila završena, čitav Surčin, Bečmen, Petrovčić, Progar, Zemun polje, Dobanovci, Ugrinovci, Šangaj i sva druga naselja biće pokrivena kanalizacijom. Naravno, sve otpadne vode iz tog kanalizacionog sistema ići će na preradu, a potom tako prečišćene ponovo u reku. U okviru kineskog aranžmana, vrednog preko 3,5 milijardi evra, koji je potpisala Vlada Srbije, radiće se na izgradnji kanalizacione mreže u Beogradu približne vrednosti od 350 miliona evra. U taj posao obuhvaćena je i izgradnja dve fabrike za preradu otpadnih voda – u Obrenovcu i Ostružnici. One će omogućiti da čitav obrenovački sliv, u koji spadaju Stari Železnik i druga naselja sa Čukarice, bude pokriven kada je reč o kanalizaciji i preradi otpadnih voda - dodao je Vesić.

On je istakao da nakon svog pomenutog posla preostaje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Grockoj, koja nije obuhvaćena ovim aranžmanom i koju će Grad Beograd izgraditi od sopstvenog novca.

- Pored toga, na levoj obali Dunava u aprilu počinje izgradnja kanalizacione mreže. Tender je raspisan i imamo izvođača koji će raditi na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda Krnjača 2, koja će prikupljati svu kanalizaciju iz tog dela grada. Trebalo bi napomenuti da će biti izgrađeno i više manjih postrojenja na teritoriji Kaluđerice, Mladenovca, Lazarevca i drugih naselja. Na taj način ćemo sve otpadne vode čiste vratiti u prirodu. U pitanju je ogroman posao, vredan više milijardi evra, i mislim da Beograd prvi put na Svetski dan voda ima dobre vesti, kako za građane tako i za prirodu. Naravno, ovo nije posao koji može da bude završen za godinu dana, ali će u narednoj deceniji problem otpadnih voda biti rešen - poručio je Vesić.

(Kurir.rs/ Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track