VESIĆ O DEPONIJI U VINČI: Više neće biti ekološki problem, biće zatvorena i preko nje će biti posađeno drveće
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

na godišnjem nivou odlagano oko 500.000 tona komunalnog otpada

VESIĆ O DEPONIJI U VINČI: Više neće biti ekološki problem, biće zatvorena i preko nje će biti posađeno drveće

Beograd -

Deponija u Vinči biće po ugledu na razvijenije zemlje i kada se završe radovi na postrojenjima sredinom godine, više neće predstavljati ekološki problem, ukazao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je nakon obilaska radova rekao da su tokom 40 godina naslagane tone otpada, što je na godišnjem nivou oko 500.000 tona komunalnog otpada.

"Stara deponija će biti zatvorena i preko nje će biti posađeno drveće. Više neće biti ekološki problem", poručio je Vesić.

Kako je rekao, tokom godina naslagano je otpada u visini dve Beograđanke, a deponija u Vinči bila je jedna od najneuređenijih deponija komunalnog otpada u ovom delu Evrope.

"Ovde smo svake godine stavljali oko 500.000 tona komunalnog otpada i odavde se četiri milijarde kubika metan gasa emitovalo u vazduh. Na taj način dodatno se zagađivala životna sredina svih 40 godina", rekao je Vesić novinarima.

Kaže da u Vinči postoji fabrika za preradu otpadnih voda, što znači da sve otpadne vode iz nove deponije neće ugrožavati okolne njive, već će biti prečišćavane.

I fabrika za preradu građevinskog otpada, kapaciteta 100.000 tona, prerađivaće građevinski otpad, te će taj materijal koristiti za izgradnju puteva, navodi Vesić.

On je ukazao i da će se proizvoditi i struja iz otpada, prva takva u Srbiji, dok će se metan gas koristiti za grejanje toplane Konjarnik.

"Radimo povezivanje deponije sa našom toplanom na Konjarniku, tako da će se sav metan gas koji se ovde bude prikupio, koristiti za grejanje, i to ćemo raditi po ugledu na mnoge razvijenije zemlje", poručio je Vesić.

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni, pošto francuska kompanija "Suez" učestvuje u projektu, ističe da nema razloga da Beograd ima neuređenu veliku deponiju, te naglašava značaj postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije.

Japanska "Itoču korporacija" partner je u projektu u Vinči, a ambasador Japana Katsumata Takahito kaže da vlada te zemlje pruža podršku u ostvarivanju tog zadatka.

"Zajedničkim zalaganjem Srbije, Francuske i Japana podići ćemo ekološke standarde. Srećan sam što ujedinjenim radom možemo da podstaknemo ekološki napredak u Srbiji i ostalim zapadno-balkanskim državama", rekao je Takahito.

Direktor preduzeća "Beo čista energija", koje realizuje projekat javno-privatnog partnerstva upravljanja otpadom, Vladimir Milovanović, kaže da radovi kasne zbog epidemije kovida i ističe da se sredinom godine očekuje otvaranje nove deponije, te zatvaranje postojeće.

"Po ugovoru je predviđeno da traje 30 meseci od dana početka radova, a imajući u vidu da su određena klizišta i razni drugi problemi, očekujemo da će period sanacije trajati određeno vreme", navodi Milovanović.

Dodao je da se krajem 2024. godine očekuje da se kompletno zatvori stara deponija, koja bi trebalo da postane, kaže, jedna velika zelena površina.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track