Najnovije vesti

BEOGRAD LEŽI NA BOMBAMA: Ima ih i u rekama, jedna najpoznatija i dalje je zakopana na Zvezdari, a teška čak 900 kilograma
Foto: MUP Srbije

zaostavština bombardovanja

BEOGRAD LEŽI NA BOMBAMA: Ima ih i u rekama, jedna najpoznatija i dalje je zakopana na Zvezdari, a teška čak 900 kilograma

Beograd

Avionska bomba teška skoro 250 kilograma, koja je pronađena na Banovom brdu, nije ni prva a ni poslednja koja će biti iskopana, pošto se ispod beogradskog asfalta krije veliki broj nemačkih, savezničkih i NATO projektila!

Nekoliko primeraka, težine od 50 do više od 1.000 kilograma, otkriveno je po- slednjih godina širom prestonice, uglavnom na novim gradilištima, ali i u samoj Savi kada su se vršila ispitivanja za predstojeću gradnju Novog savskog mosta.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije 26. jula 2015. godine su uklonili neeksplodiranu artiljerijsku granatu iz Drugog svetskog rata, koja je pronađena na gradilištu u Ulici Ratka Mitrovića na Čukarici, i odneli je na bezbednu lokaciju gde su je uništili.

Samo mesec dana kasni je, dve bombe su pronađene na Novom Beogradu, i to dan za danom. Najpre su radnici "Beogradskih elektrana" bagerom iskopali avio-bombu tešku oko 100 kilograma na Bulevaru Zorana Đinđića kod broja 173, da bi dan kasnije, na samo par metara od prve, bila pronađena još jedna "stokilašica".

Još jedna bomba iz Drugog svetskog rata, koja je 2013. godine pronađena u Budimskoj ulici u centru Beograda, prebačena je u vojni poligon u Nikincima gde je i uništena.

Kako je obelodanjeno, bila je u pitanju bomba jake razorne moći, teška više od jedne tone, sa punjenjem od 620 kilograma, iz naoružanja aviona "henkel 111".

Medutim, ne nalaze se sve bombe ispod zemlje.

Tako je sredinom jula 2016. na Adi Medici, ronilac koji je pregledao vodu kako bi sve bilo spremno za plivački maraton, "izronio" bombu dužine metar i po i prečnika oko 15 centimetara. Telo ove mine, kako je saopšteno iz MUP-a, pronađeno je na gornjem špicu Ade, na oko sedam metara od obale, i na 11 metara dubine, a bombu su ronioci policije izvukli na obalu i razminirali.

A na samo 500 metara od poslednje otkrivene bombe na Banovom brdu, radnici su tokom 2018. godine, na prostoru današnjeg tržnog centra, otkrili eksplozivnu napravu za koju se pretpostavljalo da je čuvena "debela berta".

Konačno, najsvežija i najčuvenija bomba je ona iz 1999. godine, teška oko 900 kilograma, koja je i dalje zakopana u Prijedorskoj ulici na Zvezdari Iako se bomba nalazi na svega nekoliko metara dubine, odakle za sada ne može bezbedno da se izvadi i deaktivira, ljudi su se na “opasnog gosta” toliko na vikli da o njoj retko kad i razmišljaju.

- Područje na kojem se gradi 'Beograd na vodi' leži na zaostalim bombama i projektilima iz Prvog i Drugog svetskog rata - rekao je još pre početka radova Jovan Sikimić iz Centra za razminiranje. To je područje oko Železničke stanice, Karađordeve ulice prema Savi, kao i u blizini mostova koje su bombardovali Nemci tokom Prvog i Drugog svetskog rata, ali i saveznici 1945. godine - rekao je tada Sikimić.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...