RADOJIČIĆ NAJAVIO NOVU POMOĆ UGOSTITELJIMA: Epidemiološka situacija bolja, ali je prerano za naglo popuštanje mera
Foto: Printscreen RTS

kovid

RADOJIČIĆ NAJAVIO NOVU POMOĆ UGOSTITELJIMA: Epidemiološka situacija bolja, ali je prerano za naglo popuštanje mera

Beograd -

Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je danas da je broj od oko 500 zaraženih dnevno u Beogradu pokazatelj da je epidemiološka situacija bolja i pod kontrolom, ali da je rano za opuštanje.

- Postepeni koraci u opuštanju epidemioloških mera imaju smisla, ali za ozbiljnije opuštanje je isuviše rano - istakao je gradonačelnik za K1.

Radojičić je rekao da brojke govore u prilog tome da smo sada u boljoj situaciji jer je do skoro u Beogradu dnevno bilo 1.500 zaraženih. Međutim, upozorio je i da predstojeći praznici nose rizike jer će na planinama i u odmaralištima boraviti veliki broj ljudi, a veliki broj građana posetiće pravoslavne hramove.

- Zato poručujem građanima da što više vremena provode napolju, poštujući distancu, te da na taj način utiču na to da ne dođe do povećanja broja zaraženih - istakao je gradonačelnik.

Na pitanje koji je taj "kritični broj" koji nam je potreban da bismo rekli da imamo kolektivni imunitet, kaže da se procenjuje da je to oko 75 odsto imunog stanovništva.

- Važno je da povećavamo broj vakcinisanih osoba. Sada u Beogradu imamo više od 30 odsto revakcinisanih, više od deset odsto onih koji su primili samo jednu dozu i 20 odsto onih koji su preboleli virus - pojasnio je Radojičić i naglasio da nema dileme da je vakcina najbolja mera za zaštitu od virusa korona.

Dodao je i da je antivakcinalni lobi mnogo agresivniji poslednjih desetak godina, a da su društvene mreže velika opasnost jer se na njima objavljuju informacije za koje često ne može da se proceni da li su to istine, poluistine ili manipulacije.

Prema njegovim rečima, sada se rade kliničke studije za vakcine za decu od 12 do 15 godina, a preliminarni rezultati govore da su vakcine bezbedne, što je vrlo značajno jer i deca sada obolevaju u većem broju.

- Kako se situacija sada razvija, sve više mislim da vakcinalni pasoši imaju smisla i da moramo napraviti razliku između ljudi koji brinu o svom zdravlju i ne ugrožavaju druge i onih koji ne razmišljaju mnogo o drugima - rekao je Radojičić i ocenio da su rizici u zatvorenom prostoru mnogo veći nego na otvorenom i da bi ti pasoši doprineli boljoj kontroli situacije.

Kad je u pitanju epidemiološka situacija, Radojičić je naglasio da je potrebna opreznost i sporo popuštanje mera, pre svega onih koje se odnose na otvorene prostore.

Najavio je da će sutra na sednici Skupštine grada pred odbornicima biti dve važne odluke koje se tiču pomoći ugostiteljima.

- Jedna odluka odnosi se na to da ugostitelji koji rade u "gradskom prostoru" budu oslobođeni zakupnine za maj, a da oni koji imaju legalne bašte budu oslobođeni taksa za jun i jul - dodao je gradonačelnik.

Kada je reč o protokolima i pravilima koje je Zavod za javno zdravlje pripremio za održavanje nekih proslava i javnih događaja, gradonačelnik je istakao da će se dobrom voljom i eventualnom korekcijom verovatno naći način da sprovođenje tih protokola profunkcioniše.

- Očekujem da će stručni deo Kriznog štaba dati neki predlog o formama relaksacije epidemioloških mera u narednom periodu - rekao je Radojičić.

Kada je reč o poštovanju epidemioloških mera, gradonačelnik je rekao da primećuje veće opuštanje građana nego ranije.

Prema podacima od prethodnog dana, kontrolisana su 72 objekta, a u malom broju njih su mere bile prekršene, rekao je Radojičić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track