Najnovije vesti

RAZMILELE SE ZMIJE PO BEOGRADSKIM ULICAMA, A OVO JE RAZLOG: Ako vidite smuka, bez panike! Bezopasan je, dovoljno je zaobići ga
Foto: Youtube Printscreen

slavija, kosovska , đeram, dorćol

RAZMILELE SE ZMIJE PO BEOGRADSKIM ULICAMA, A OVO JE RAZLOG: Ako vidite smuka, bez panike! Bezopasan je, dovoljno je zaobići ga

Beograd
10:11h

BEOGRAD - Samo za poslednjih nekoliko dana građani sa Slavije, iz Kosovske ulice i sa Đerma prijavili su da su videli zmiju u svom kraju. Jedna se pojavila i u ulazu zgrade na Dorćolu.

Ljudi kada vide zmiju, ne znaju je li otrovna, a trebalo bi da znaju da su u gradu one uvek bezopasne. Uglavnom su to smukovi i belouške, zaštićene zakonom. Ima ih u ovo doba godine i na ulicama, šta treba da uradite ako ih vidite?

Smuk je strogo zaštićena i bezopasna životinjska vrsta. Za ljude osim estetskog ne predstavlja nikakvu opasnost.

"Vrlo je bezopasna, zato što se hrani malim životinjama koje davi i guta. Za ljude osim estetskog ne predstavlja nikakvu opasnost, svakako je ne treba dirati", objašnjava Kristijan Ovari, biolog "Beo Zoo vrta".

jež, ježevi, Kristijan Ovari
foto: Tv Prva Printscreen

Smukova ima i u gradovima. Zapravo, žive tamo tamo gde ima miševa, a u Beogradu ih ima dovoljno da bi ih privukli.

"Ta neverovatna životinjska vrsta se nalazi svuda oko nas. Voli kamenita područja, voli stare napuštene građevine, podrume, zapravo voli sva ona mesta gde se miševi po prirodi zavlače", kaže Ovari.

Ako vidimo smuka, nema razloga da se plašimo, jer je bezopasan. Dovoljno je zaobići ga. "Ako se jako plašimo, onda je uvek najjednostavnije uhvatiti jednu metlu i samo je nežno pomeriti sa strane, jer bitno je razumeti da se zmija nas mnogo više plaši, nego mi nje", ukazuje Ovari.

Buka i radovi izmamili smukove napolje

U centru grada, posebno na Dorćolu, poslednjih meseci bilo je mnogo rekonstrukcija. Sunce, buka i radovi izmamili su smukove napolje.

"Jako dobro oseća podrhtavanja zemljišta i najmanje vibracije, a naravno ovi građevinski radovi prave ne male nego poprilično velike vibracije. Automatski to plaši sav podzemni živalj, tako da između ostalog i zmije dolaze na površinu, ne bi li pobegle od izvora buke ili mogućnosti odrona", kaže Ovari.

Smukovi su plašljive životinje, ne napadaju i nisu otrovni. Pobeći će ako im priđete na nekoliko metara. Nema razloga da ih ubijate, bezopasni su, a kažnjivo je i zakonom, jer su zaštićena vrsta. Strah od zmija zove se ofidiofobija i može se pobediti. Dovoljno smo životinja istrebili, ne moramo i ovu vrstu. Možda je bolje da pobedimo svoje strahove.

(Kurir.rs/RTS/Đurđa Marković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track