​​​​​​​TRŽIŠTE IT POSLOVA: Ovo će biti 3 najtraženija posla u ovoj deceniji
Foto: Promo

Poslovi u sektoru informacionih tehnologija

​​​​​​​TRŽIŠTE IT POSLOVA: Ovo će biti 3 najtraženija posla u ovoj deceniji

Edukacija -

Ako razmišljate o tome da se prekvalifikujete za karijeru u IT sektoru, ali niste sigurni koji su poslovi perspektivni na nivou tražnje i plate, niste sami. Ulaganje u obrazovanje koje će se isplatiti prva je briga svakoga ko želi da započne život u ovom svetu. Za lakšu navigaciju kroz tržišne trendove, portal „IT career finder” (Itcareerfinder) je kreirao komparativnu listu najtraženijih i najunosnijih poslova analizirajući više relevantnih izvora.

Ovom prilikom predstavljamo njihove nalaze o top-3 IT posla za koja se vredi školovati.

IT, posao
foto: Promo

1. Razvoj mobilnih aplikacija

Svet razvoja mobilnih aplikacija je jedna od najbrže rastućih oblasti. Kako pametni telefoni i tableti nastavljaju da menjaju načine na koje komuniciramo, poslujemo i zabavljamo se, tako i zahtev za novim aplikacijama raste. Povećana tražnja kreira najveći jaz na tržištu poslova u industriji informacionih tehnologija i danas se otvara više poslova nego što ima obučenih developera da ih popune.

Googleov Android i Appleov iOS su platforme u vezi sa kojima se otvara najveći broj poslova. Predviđeni rast novih poslova za developere do 2028. godine iznosi 26 posto, mnogo više od prosečnog rasta na tržištu rada.

IT, posao
foto: Promo

2. Softverski inženjer

Tražnja za softverskim inženjerima raste otkako su programi postali sveprisutni. Primera radi, globalni prelazak na cloud tehnologiju podstakao je tražnju za inženjerima obučenim da kreiraju i implementiraju skalabilne programe zasnovane na ovoj tehnologiji. Isto važi i za povećanje broja kompjuterskih sistema orijentisanih na aplikacije za pametne uređaje.

Kako prognoze pokazuju, rast tražnje za softverskim inženjerima do 2018. godine iznosi 21%, pa svi profesionalci u ovoj oblasti ne moraju da brinu, jer je u pitanju stopa rasta mnogo veća od prosečne.

IT, posao
foto: Promo

3. Dizajner video-igara

Industrija video-igara trenutno vredi više od 140 milijardi dolara. Trostruko je uvećana u odnosu na podatke s početka milenijuma. Pored rastućeg tržišta igara za konzole i PC, danas su tu i video-igre za mobilne uređaje. Ovo tržište svakodnevno generiše poslove za dizajnere, programere i umetnike raznih profila. Već pominjani razvoj mobilnih aplikacija takođe zauzima veliki deo gejming industrije, a u vezi sa time, sve se više traže stručnjaci za dizajn igara u proširenoj i virtuelnoj realnosti.

Predviđeni rast u ovoj industriji za pomenuti period iznosi 26%, takođe je mnogo brži od prosečnog.

Šta je potrebno da biste dobili neki od traženih poslova?

Iako je tržište IT poslova još uvek nezasićeno, zahtevi su takvi da morate biti u stanju da odgovorite na izazovne radne zadatke i dokažete ekspertizu. Večernji kursevi neće biti dovoljni da ubede nijednog poslodavca o vašoj stručnosti. Zato je jednogodišnja sertifikovana obuka zasnovana na realizaciji projekata kroz simulaciju realnih zahteva IT sveta pod vođstvom mentora najbrži način da steknete kredibilitet i iskustvo, neophodne za otpočinjanje karijere u dinamičnom svetu informacionih tehnologija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track