U ČETVRTAK PRESTONICA SLAVI SVOJU SLAVU: Spasovdanska litija kao vesnik mira
Foto: Tanjug/Bojan Stekić

praznik

U ČETVRTAK PRESTONICA SLAVI SVOJU SLAVU: Spasovdanska litija kao vesnik mira

Beograd -

U četvrtak, 10. juna, biće obeležena slava grada Beograda - Spasovdan, a gradonačelnik Zoran Radojičić pozvao je Beograđane da u što većem broju prisustvuju litiji koju će ove godine prvi put predvoditi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Radojičić, koji je najavio da će litija krenuti u 19:00 sati od Vaznesenjske crkve, preko dela ulice Kneza Miloša do ulice Kralja Milana i Slavije, pa Bulevarom Oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Radojičih je istakao da će tokom obeležavanja biti poštovane sve epidemiološke mere.

"Vodićemo računa o epidemiološkim merama koje je propisao Krizni štab i i nadamo se da ćemo na taj način svesti rizike na minimum", kazao je Radojičić na konferenciji za štampu koja je održana povodom gradske slave.

Radojičić je poručio i da je litija povod da se građani okupe i da se sete svih onih koji su izgubili bitku sa virusom korona.

Dodao je da ovogodišnja slava grada Beograda i čin okupljanja govori i o tome da ćemo uz Božiju pomoć, verovatno, ući u mirniji period kada je reč o epidemiološkoj situaciji.

Spasovdan, litija
foto: Marina Lopičić

Protojerej Vladimir Levičanin rekao je da ove godine postoji mnogo razloga za radost i za slavlje navodeći da su građani u prilici da na najsvečaniji i najlepši mogući način proslave svoju slavu čuvajući tradiciju grada Beograda i podsećajući se ko su i na kom mestu žive.

"Mislim da će biti žao svakome ko ne dođe - eto to bi bila moja poruka i moj poziv. Biće velika svečanost, a pre i posle svega blagoslov je učestvovati u bogosluženju. Dođite da zajedno proslavimo našu slavu", pozvao je protojerej građane u izjavi za Tanjug.

Protojerej Levičanin podseća da se Spasovdan slavi kao gradska slava prestonice Srbije jer je na taj praznik 1405. godine despot Stefan Lazarević proglasio Beograd glavnim gradom naše zemlje.

Građani će na Spasovdan imati priliku i da se poklone moštima Svete Petke i Svetog Despota Stefana Lazarevića, koje će, kako je najavio direktor informativne službe SPC Dušan Stokanović, nositi sveštenici.

Stokanović kaže i da će na čelu litije biti nošena patrijarhova lična zastava, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, a činiće je više od 400 sveštenika, nekoliko kulturno umetničkih društava i pevači iz svih crkvenih horova.

Tokom litije krst će nositi višestruki šampion u dizanju tegova Rade Savić koji je rekao da mu je izuzetna čast što će biti na čelu kolone.

"Više puta sam obarao svetske rekorde, ali za mene ovo ima veću težinu i značenje od podignutih 300 kilograma", dodao je Savić.

Glumci Viktor Savić i Sloboda Mićalović pozvali su građane, posebno mlađe, da dođu na litiju i da zajedničkom molitvom, kako kažu, stvaraju bolje sutra.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track