PREGOREVANJE NA SUNCU IZAZIVA RAK KOŽE: Deca od malih nogu ovo moraju da znaju!
Foto: Privatna Arhiva

VELIKA LEKCIJA ZA MALE VATERPOLISTE

PREGOREVANJE NA SUNCU IZAZIVA RAK KOŽE: Deca od malih nogu ovo moraju da znaju!

Društvo -

Pregorevanje na suncu nikako, ali pravilna zaštita od sunca obavezno jer jako sunce, kao i solarijumi, dovode do raka kože, lekcija je koju su minulog vikenda učili mali vaterpolisti, dečaci i devojčice koji jesu i tek će biti ponos naše zemlje, a koji su često izloženi suncu.

Prof. dr Danica Tiodorović, nacioonalni koordinator kampanje Euromelanom u Srbiji, a Euromelanom je udruženje evropskih razmera koje se bori protv najtežeg oblika raka kože, sa prof. dr Dušanom Škiljeviće, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije i doc. dr Tatjanom Radević, podučavala je naše najmlađe vaterpoliste u kampu u Bečeju o opasnostima koje sunce sa sobom nosi.

Danica Tiodorović
foto: Nikola Andjic

- Devojčicama i dečacima, kojih je bilo ukupno 44 na pripremama za evropsko prvenstvo, održali smo predavanje o melanomu i karcinomu kože. Deci smo pričali koliko je štetno pregoreti na suncu u detinjstvu i koliko je opasno izlagati se solarijumima. A detaljno smo im i objasnili kako se treba pravilno ponašati na suncu i zaštititi. Uradili smo i dermatološke preglede i dali savete deci, uz poštovaje epidemioloških mera - kaže Danica Tiodorović.

Vaterpolo savet Srbije, na čelu sa Viktorom Jelenićem, podržao je kampanju Euromelanom i deca će redovno biti edukovana o štetnosti pregorevanja na suncu, ubitačnosti solarijuma, kao i pravilnoj zaštiti na suncu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track