Bez molitve u džamiji na Sajmištu

Bez molitve u džamiji na Sajmištu

Beograd -
Šeih efendija Duljaj je izrazio žaljenje zbog neodržavanja molitve

BEOGRAD - Pripadnici muslimanske veroispovesti, kojima počinje trodnevni Ramazanski bajram, nisu jutros održali molitvu (bajram namaz) u džamiji u izgradnji na Starom sajmištu pošto je građevinska inspekcija Novog Beograda zatvorila objekat zbog nedostatka građevinske dozvole.

U odluci građevinske inspekcije, koja je okačena na ulaz džamije, navodi se da je ulaz zabranjen jer objekat ne poseduje građevinsku dozvolu.

Iako je šeih efendija "Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika" Alija J. Duljaj najavio molitvu, jutros se ni on, niti bilo ko od vernika nisu pojavili u Ulici Slavka Šlandera gde se džamija nalazi.

Šeih efendija Duljaj je izrazio žaljenje zbog neodržavanja molitve.

"Danas nam je tužan Bajram jer nismo mogli da održimo molitvu. Ovo nije džamija već privatna kuća u kojoj smo se svake godine do sada molili, a ove godine nam je to zabranjeno", rekao je on.

Izlaskom Sunca za muslimanske vernike počeo je trodnevni Ramazanski bajram, praznik kojim se završava tridesetodnevni ramazanski post tokom kojeg su se vernici, od izlaska do zalaska Sunca, uzdržavali od jela, pića, grešnih misli i dela.

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom u džamiji kojom se najavljuju veseli praznični dani tokom kojih muslimani širom sveta organizuju razne svečanosti i međusobne posete.

Bajramska sofra je sada već tradicionalna manifestacija kojom Islamska zajednica Srbije obeležava taj, jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track