Najnovije vesti

sednica skupštine grada beograda

BEOGRAD BI MOGAO DA DOBIJE JAVNI PREVOZ I NA REKAMA: Trasa od Grocke do Obrenovca, a za vožnju brodom važiće posebna pravila!

Beograd

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda biće doneta Odluka o javnom prevozu putnika u linijskoj plovidbi na teritoriji grada čime se otvara mogućnost da Grad na rekama uspostavi javni prevoz od Grocke do Obrenovca.

Odlukom se uređuju uslovi za obavljanje javnog prevoza brodovima, obaveze prevoznika i putnika, obim i kvalitet usluga, kao i ko je dužan da obavlja kontrolu.

Odluka predviđa da brodske linije mogu biti za linijsku plovidbu, ali i turističko-kružne linije. Redovan prevoz brodovima obavljaće se od 6.00 do 22.00 sati osim u danima kada plovidba nije moguća zbog vremenskih uslova.

Linije se utvrđuju u skladu sa potrebama stanovništva i određuju planom linija, a registruju se u Sekretarijatu za javni prevoz uz prethodno odobrenje Lučke kapetanije.

Putnik neće moći da uđe u vozilo bez pretplatne ili neke druge karte za javni prevoz jer će se validacija karata vršiti na pristaništima i bez nje neće biti dozvoljen ulazak na brod.

Odluka predviđa da su vozari dužni da svojom plovidbom ne ugrožavaju putnike, da se staraju o održavanju reda u plovilu i pridržavaju naredbi Lučke kapetanije. Da budu u radnim odelima, s tim da gornji deo ima utisnitu oznaku poslovnog imena. Vozač neće dozvoliti da na brod uđe putnik pod uticajem alkohola, oboleli od zarazne bolesti, dete mlađe od šest godina bez pratioca i putnik bez karte. U slučaju kvara plovila, prevoznik mora da angažuje drugo u roku od dva sata. Putnici koji se ukrcavaju na brod dužni su da imaju validiranu kartu za javni prevoz a sa sobom mogu uneti ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, bicikl i psa ili mačku.

Beograd je grad na dve međunarodne plovne reke sa skoro sto kilometara rečnih obala. Neverovatno je da svoje reke nismo koristili za javni prevoz kao što to rade mnogi gradovi u svetu. Već dve godine sa Sekretarijatom za javni prevoz radim na projektu rečnog javnog prevoza koji ne podrazumeva samo uređenje rečnog prevoza već i promene u sistemu prevoza kako bi buduća pristaništa odnosno rečne stanice bile povezane kopnenim vidovima javnog prevoza.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track