Najnovije vesti

VESIĆ NAKON POSETE HILANDARU: Grad Beograd finansiraće obnovu riznice i izgradnju arhivskog depoa u manastiru
Foto: Beoinfo

ZAMENIK GRADONAČELNIKA U SRPSKOJ SVETINJI

VESIĆ NAKON POSETE HILANDARU: Grad Beograd finansiraće obnovu riznice i izgradnju arhivskog depoa u manastiru

Beograd

- Drugog dana posete delegacije Beograda manastiru Hilandar postignut je dogovor sa igumanom Metodijem da Grad Beograd u narednim godinama finansira obnovu riznice manastira - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je u izjavi za Beoinfo precizirao da će se takođe izgraditi i depo u kojem će se čuvati vredni artefakti iz arhive manastira Hilandar.

- Ne postoji srpski manastir s vrednijom arhivom od Hilandara i to je verovatno i najvrednija arhiva koja se odnosi na srednjovekovni period kod Srba. Tu postoje carske povelje, ikone i čitav niz artefakata, dostojni bilo kog muzeja u svetu. Zato je Grad Beograd predložio, a otac Metodije prihvatio da se izradi depo u kojem će se na pravilan način čuvati sva dokumentacija, odnosno artefakti, a da potom zajednički uradimo riznicu kako bi delovi bili dostupni onima koji posećuju manastir - rekao je Vesić.

Da bi to moglo da bude urađeno potreban je Zakon o Hilandaru, koji se ovih dana usvaja u Skupštini Srbije, podsetio je zamenik gradonačelnika.

- Zahvalni smo predsedniku Vučiću što je inicirao taj zakon, koji će nam omogućiti da sledeće godine u budšetu odvojimo sredstva za Hilandar. Ovo što smo dogovorili jeste dug Beograđana prema manastiru Hilandar i srećan sam jer će Beograd prvi put institucionalno i zvanično pomoći svoj najznačajniji manastir - istakao je Vesić.

1 / 5 Foto: Beoinfo

Ovo pokazuje da smo kao zemlja i kao grad dovoljno ekonomski snažni, te da možemo da pomažemo i ono što je duhovna obnova, odnosno da ulažemo u očuvanje duhovnosti, istorije, tradicije i kulture, dodao je Vesić.

- Beograd kao glavni grad ne vodi samo računa o sebi. Mora da vodi računa o čitavoj Srbiji, kao i o svemu onome što postoji širom sveta, a što ima veze sa Srbijom. Beograđanke i Beograđani treba da se raduju jer je došao trenutak da naš grad pomogne svoj Hilandar - poručio je Vesić.

Delegaciju Grada Beograda predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u kojoj se nalaze i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i glavni urbanista Marko Stojčić.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja