JEDNA ULICA U BEOGRADU DOBIĆE IME PO DRAGI MAŠIN, EVO I GDE: Jedina je srpska kraljica koja nema ulicu! Nepravda ili ne? (ANKETA)
Foto: RINA/Muzej rudničko-takovskog kraja

ako na sednici u ponedeljak odbornici Skupštine grada to prihvate

JEDNA ULICA U BEOGRADU DOBIĆE IME PO DRAGI MAŠIN, EVO I GDE: Jedina je srpska kraljica koja nema ulicu! Nepravda ili ne? (ANKETA)

Beograd -

BEOGRAD - Jedna od novih ulica u projektu "Beograd na vodi" dobiće ime po kraljici Dragi Obrenović, ako na sednici u ponedeljak 25. oktobra odbornici Skupštine grada Beograda prihvate taj predlog, preneo je danas Beoinfo.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica prihvatila je predlog novinarke Olivere Miletović i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, a oni su u obrazloženju naveli da je Draga Obrenović jedina srpska kraljica koja nema ulicu u Beogradu i da je to velika istorijska nepravda.

Kako se ističe u predlogu, Draga Obrenović pokrenula je akciju za pomoć srpskom svetogorskom manastiru Hilandar, tako da su vraćeni manastirski dugovi i izbegnuto je da, poput manastira Zograf, postane bugarski.

Draga Mašin
foto: RINA/Muzej rudničko-takovskog kraja

Kada su zaverenici u noći između 28. i 29. maja 1903. godine upali u dvor, kraljica Draga je stala ispred kralja Aleksandra pokušavajući da ga zaštiti, ali su oboje ubijeni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track