POČAST VELIKOM SPORTISTI I VELIKOM ČOVEKU: Jedna ulica u Beogradu nosiće ime Mate Parlova LEGENDA SE NE ZABORAVLJA
Foto: Kurir

najbolji BOKSER SFRJ

POČAST VELIKOM SPORTISTI I VELIKOM ČOVEKU: Jedna ulica u Beogradu nosiće ime Mate Parlova LEGENDA SE NE ZABORAVLJA

Beograd -

Najbolji jugoslovenski bokser svih vremena i svetski šampion Mate Parlov dobiće ulicu u Beogradu. Slavni bokser ulicu u glavnom gradu dobija povodom Svetskog prvenstva u boksu koje se upravo održava u Beogradu, a očekuje se da ovaj predlog usvoji Skupština grada na zasedanju 8. novembra.

- Primio sam danas Luku Parlova, boksera i bratanca velikog svetskog šampiona Mate Parlova. Drago mi je što se u ime porodice saglasio sa predlogom koji sam podneo Skupštini grada Beograda, da Mate Parlov dobije ulicu u našem gradu, potvrdio je za Kurir zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Mate Parlov
foto: Printskrin / You Tube

Mate Parlov je prvi bokser koji će imati svoju ulicu u gradu u kom je ostvario neke od svojih najvećih sportskih uspeha. Godine 1973. odbranio je titulu prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji, a jula 1976. na Marakani je savladao je Italijana Domenika Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji, u verziji Svetskog bokserskog saveta (WBC).

Dve godine kasnije Parlov je postao i svetski šampion savladavši u borbi za titulu Argentinca Migela Anhela Kuelja, nokautom u 9. rundi.

Posle završene karijere, otvorio je kafanu "Mate" u Puli. Uživao je u životu i druženju sa dobrim ljudima. Pamte ga kao vaspitanog, kulturnog i obrazovanog čoveka, svetskog kova i svetskih shvatanja. Diplomirao je i ekonomiju i dogurao do poslednjeg ispita na postdiplomiskim studijama

Parlov je preminuo 2008. godine od raka pluća, a u srcima građana država nastalih na razvalinama bivše SFRJ ostao je za sva vremena, zbog brojnih vrlina koje su ga krasile.

Mate Parlov
foto: Printscreen YouTube

Pored neprevaziđenih sportskih uspeha Parlov se širom nekadašnje SFRJ pamti i po ovoj legendarnoj izjavi. Upitan jednom prilikom da li je nacionalista, on je ovako odgovorio:

"Kako ja mogu biti nacionalista ako sam svetski prvak? Mnogi ne razumeju to. Nisu bili ni prvaci države, a često ni sami sebe nisu uspeli pobediti. Svet se divio mojim rezultatima. Svi su me prihvatali kao svoga, i crni i beli. Upoznao sam svet, i ne mogu biti ništa drugo nego kosmopolita" .

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track