NE DAO BOG DA UDARI NEKI JAČI ZEMLJOTRES: Rodić otkriva šta bi prvo palo a šta preteklo! Koliko stepeni naše zgrade mogu da izdrže
Foto: Youtube Printscreen

zgrade u Novom Beogradu dosta sigurne

NE DAO BOG DA UDARI NEKI JAČI ZEMLJOTRES: Rodić otkriva šta bi prvo palo a šta preteklo! Koliko stepeni naše zgrade mogu da izdrže

Beograd -

BEOGRAD - Goran Rodić iz Građevinske komore, posle zemljotresa koji su pogodili Kragujevac, a prethodno i Mladenovac, kaže da su novi objekti otporni na 9 stepeni intenziteta, odnosno, 6 stepeni Rihterove skale. On dodaje da su posle zemljotresa u Kraljevu, doneti propisi za izgradnju zgrada.

- Novi objekti su rađeni i otporni su na devet stepeni inteziteta (odnosno šest stepeni Rihterove skale). Problem je divlja gradnja... posebno ona u Beogradu, pitanje je da li su građeni po propisima. Ne daj Bože da se desi neki jači zemljotres, pitanje je šta bi bilo. To je najveća opasnost... - rekao je on za TV Prva.

On je naveo da su zgrade u Novom Beogradu dosta sigurne, ali navodi da oni koji su rađeni pre propisa, pitanje je koliko oni mogu da izdrže potres.

Rodić smatra da se treba da se obavi opširna inspekcija kako bi se proverili objekti, posebno i mostovi i navodi da je pitanje kako se održavaju.

Goran Rodić
foto: Youtube Printscreen

- Ne daj Bože da dođe snažniji zemljotres u Beogradu - objasnio je on.

Kragujevac je, da podsetimo noćas pogodio jedan zemljotres jačine 3,9 stepeni po Rihteru a zatim jutros nešto posle 5 sati još jedan oko 2 stepena.

Kurir.rs/TV Prva/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track