HITNO ZAUSTAVLJENO RUŠENJE PREDRATNE VILE NA NEIMARU: Gradilište se zatvara do daljeg! Evo kome je pripadala ova lepotica! (FOTO)
Foto: Printscreen

Građevinska inspekcija zaustavila dalje rušenje

HITNO ZAUSTAVLJENO RUŠENJE PREDRATNE VILE NA NEIMARU: Gradilište se zatvara do daljeg! Evo kome je pripadala ova lepotica! (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Brzom reakcijom Sekretarijata za inspekcijske poslove i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, uz konsultaciju sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, zaustavljeno je dalje rušenje predratne vile u ulici Internacionalnih brigada broj 47, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Građevinski inspektor ovog sekretarijata naložio je obustavu daljeg izvođenja radova jer se isti izvode bez odobrenja nadležnog organa. Gradilište će biti zatvoreno, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica biće donete odluke u skladu sa zakonom.

Kako pišu beogradski mediji, tu bi trebalo da nikne višespratnica.

Ova vila lepotica izgrađena je 1930. godine za inženjera Miloša K. Antića, koju je on projektovao za svoju porodicu. Urbanistički projekat za ovu lokaciju bio je na javnom uvidu od 10. do 18. maja ove godine.

vila, Internacionalnih brigada, Neimar
foto: Printscreen

- Dok traje vakuum između isteka prethodne i usvajanja nove zaštite, dobro očuvani objekat koji krasi Neimarsku padinu zameniće zgrada koja pritom premašuje dozvoljene visinske gabarite za ovaj deo prestonice - ističe, za Novosti, predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević.

- U konkretnom slučaju, na mestu prelepe jednospratne vile planirana je izgradnja trospratnice sa četvrtim, povučenim spratom. Iako smo insistirali da se pod hitno obustavi usvajanje ovog projekta i da se zaustavi svako dalje rušenje do donošenja Plana zaštite Neimarske padine, to se nije desilo.

Opština Vračar: Oštra osuda protivzakonitog rušenja

Gradska opština Vračar oštro je osudila protivzakonito rušenje zakonom zaštićene predratne zgrade.

- Odeljenje za građevinske i komunalne poslove GO Vračar nije izdalo rešenje o rušenju objekta. Zahtevamo od nadležnih institucija i Tužilaštva da reaguju i počinioce ovog dela kazne u skladu sa zakonom. S obzirom na to da se mi kao opština borimo za očuvanje arhitektonske i kulturno-istorijske celine našeg Vračara, smatramo da samo beskompromisno kažnjavanje ovakvog bahatog ponašanja može da zaustavi građevinsko divljanje na teritoriji naše opštine - poručili su iz Opštine Vračar.

Kurir.rs/Beoinfo/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track