SAMO 7 KUĆA U EVROPI IMA OVAKAV PARKET A JEDNA JE U BEOGRADU: Znate li gde se nalazi Spirtina kuća? Ovako je unutra! ČISTA RASKOŠ
Foto: Facebook Printscreen, Goran Vesić

Dekorativne tapete, kamini, stilski plafoni, keramičke peći...

SAMO 7 KUĆA U EVROPI IMA OVAKAV PARKET A JEDNA JE U BEOGRADU: Znate li gde se nalazi Spirtina kuća? Ovako je unutra! ČISTA RASKOŠ

Beograd -

BEOGRAD - Lepa vest za Zemunce i Beograđane! Obnovljena je Spirtina kuća posle 18 godina!? Muzej grada Beograda juče je završio restauraciju parketa u Spirtinoj kući u Zemunu koji je star 165 godina!, napisao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

Samo sedam kuća u Evropi ima ovakav parket. Jedna od njih je Spirtina kuća u kojoj se nalazi Zavičajni muzej Zemuna.

Spirtina kuća koja se nalazi u Glavnoj ulici broj 9. u Zemunu izgrađena je 1855. godine i u njoj je sačuvan orginalni enterijer. Poznata je po jedinstvenom parketu koji postoji samo u sedam kuća na teritoriji Evrope.

Parket je izrađen u Belgiji, od osam vrsta drveta, različite teksture i boje. Svi žlebovi rađeni su ručno i pomoću njih formirani su prekrasni ornamenti u svih pet soba, u svakoj drugačiji.

Pre osamnaest godina, 2002. godine, nestručnim pokušajem restauracije parket je oštećen, a deo parketa nepovratno izgubljen. Tada je Spirtina kuća zatvorena.

Šta znamo o Spirtinoj kući?

Nalazi se u Glavnoj ulici u Zemunu, sagrađena je u drugoj polovini 19. veka, u stilu neogotike, a prema projektu Hajnriha Frajhera fon Ferstla. Pripadala je bogatoj i veoma uglednoj trgovačkoj porodici Spirta, o čemu svedoči Povelja cara Franca Jozefa Prvog o dodeli plemićke titule Pavlu Georgiju Spirti, 1856. godine. Od ostalih zemunskih kuća izdvaja se celokupnim izgledom i specifičnim enterijerom - karakterističnim za bogate građanske kuće tog vremena. Dekorativni tapeti, stilski plafoni, keramičke peći, parket urađen u intarziji – govore o sofisticiranom ukusu vlasnika kuće. Ova kuća je spomenik kulture.

Punih osamnaest godina devastirana kuća bila je zaključana za javnost! Punih osamnaest godina Zemun je bio bez svog zavičajnog muzeja! Do 2014. godine sve molbe Muzeja grada da Grad Beograd izdvoji novac za rekonstrukciju Spirtine kuće i restauraciju nameštaja odbijane su od Grada.

Arhivski snimak
Arhivski snimakfoto: Instant Google street view

Za tadašnje rukovodstvo Grada Zavičajni muzej Zemuna nije bio važan. Kao ni kultura.

(Kurir.rs/Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja