AUTO-PUT U BG PROHODAN: Demonstranati se razišli sa saobraćajnica širom Srbije, INCIDENTI KOD SAVA CENTRA
Foto: Nikola Anđić

okupljeni oko Ekološkog ustanka

AUTO-PUT U BG PROHODAN: Demonstranati se razišli sa saobraćajnica širom Srbije, INCIDENTI KOD SAVA CENTRA

Beograd -

Demonstrati okupljeni oko Ekološkog ustanka, koji predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta razišli su se oko 15 časova nakon što su na sat vremena blokirali auto-put kod Sava centra u Novom Beogradu, kao i saobraćajnice u više gradova širom Srbije. Na kraju protesta u Beogradu dogodili su se manji incidenti. Primetan je bio manji broj demonstranata nego prošle subote u isto vreme.

Demostranti, Protesti
foto: Kurir.rs/ I. Ž.

Iako je organizacija Kreni-promeni Save Manojlovića poručila da neće biti protesta jer su im ispunjeni uslovi, okupljeni oko Ekološkog ustanka organizovali su blokadu i danas, a najpre su se okupili ispred Centra Sava.

00:26

Blokada auto - puta kod Sava centra

Incindenti kod Sava centra

Na kraju blokade u Beogradu došlo je do manjih incidenata.

Grupa demonstranata kioja je nosila transparent "Na braniku otadžbine, sukobila se sa nekoliko demonstranata, došlo je do koškanja i rasprave.

Protest, Sava Centar
foto: Kurir

Jedan vozač je i fizički napadnut, kada ga je grupa demonstranata oborila na zemlju kada je izašao iz automobila, a njemu je razbijen i prozor na vozilu.

Demonstranti počeli da se razilaze

U Novom Sadu i Nišu demonstranti su počeli da se razilaze nešto pre 15 časova. Takođe, demonstranti su se i u drugim gradovima razišli nešto posle 15 sati.

Blokada auto-puta u NBG

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, automobili se na auto-putu okreću i kreću u suprotnom pravcu. Blokirane su Ulice Milentija Popovića i Najavljeno je da će blokada trajati do 15 časova. Inače, Brankov most i Pančevački most zasad su prohodni za saobraćaj.

Demostranti, Protesti
foto: Kurir.rs/ I. Ž.

Blokade i u drugim gradovima

Takođe, demonstranti su se danas okupili i u drugim gradovima Srbije, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Preljini, Kragujevcu, Užicu, Pančevu, Lazarevcu, Aranđelovcu, Čačku, Šidu, Prokuplju, Boljevcu, Priboju, Subotici, Somboru, Vršcu. Međutim, i u ovim gradovima je, kao i u Beogradu, daleko manje demonstranata nego prošlog vikenda.

Sava Centar, protest
foto: Nikola Anđić

U Novom Pazaru je blokiran centar grada. U Užicu je kao i prošle subote blokiran Ložionički most, kao i put ka Požegi na izlasku iz grada.

Blokada u Užicu
Blokada u Užicufoto: Kurir/Z.Šaponjić

U Nišu je blokirana Ulica Nikole Pašića kod Skupštine grada. U Novom Sadu blokirani su kružni tok na raskrsnici Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla, a blokirana je i Ibarska magistrala u Preljini. U Šapcu je blokiran novi most preko Save. Saobraćajnica između Kosjerića i Požege takođe je blokirana. U Smederevu je blokiran centar grada kod Gimnazije, a u Leskovcu je blokiran centar grada. U Somboru je blokiran kružni tok u centru grada, kao i svi prilazi kružnom toku iz pravca Subotice i Novog Sada.

00:06

Blokada auto - puta kod Sava centra 2

Sava Centar, protest
foto: Nikola Anđić

Raskol u ekološkim organizacijama

Inače, nakon što je došlo do raskola u ekološkim organizacijama, Jovanović je rekao da je osnovni cilj protesta „proterivanje“ kompanije Rio Tinto iz Srbije i dodao da nema stajanja te da se blokada saobraćajnica nastavlja danas u 14 časova kod Sava centra. Jovanović se, inače, kod Save centra s demonstrantima pojavio oko 13 sati.

Podsetimo, demonstranti okupljeni oko organizacije Kreni-promeni tražili su povlačenje Zakona o eksproprijaciji, što je i učinjeno, i izmenu Zakona o referendumu, što je takođe Skupština juče učinila, kada je jednoglasno usvojila Predlog zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track