VESIĆ SA SPECIJALNOM IZASLANICOM STEJT DEPARTMENTA ZA PITANJA HOLOKAUSTA: Dokaz sve bolje i uspešnije saradnje Srbije i SAD
Foto: Printscreen/Facebook

u Skupštini grada Beograda

VESIĆ SA SPECIJALNOM IZASLANICOM STEJT DEPARTMENTA ZA PITANJA HOLOKAUSTA: Dokaz sve bolje i uspešnije saradnje Srbije i SAD

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastao se danas u Skupštini grada Beograda sa specijalnom izaslanicom Stejt Departmenta za pitanja Holokausta Elen Džermejn.

Vesić je nakon sastanka istakao da Grad Beograd ima redovnu saradnju sa američkom kancelarijom za pitanja Holokausta već duže od deset godina i podsetio na zajednički rad na projektu kompleksa „Starog Sajmišta”.

On je podsetio da je donet Zakon o Memorijalnom centru Staro Sajmište, da je počelo rešavanje imovine u kompleksu, a da se u ovom trenutku raseljava Centralna kula.

Napravljen je i projekat za rekonstrukciju Centralne kule, a u ponedeljak se očekuje građevinska dozvola.

"Nakon toga moći ćemo da raspišemo tender za rekonstrukciju Centralne kule. Kada to bude završeno, tada će Memorijalni centar raspisati konkurs za idejno rešenje uređenja kompleksa i posle toga nas očekuje međunarodni tender za izvođača radova. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko godina imati uređen Memorijalni kompleks i tada će zauvek mesto na kojem su stradale desetine hiljada Jevreja, Srba, antifašista i Roma biti memorijalizovano u znak sećanja na sve užase Holokausta i Drugog svetskog rata", rekao je Vesić.

Plan je da kompleks ne bude samo mesto sećanja već i obrazovanja mladih generacija, kako bi se sprečila revizija istorije, naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika izrazio je veliko zadovoljstvo što su SAD, kao i Nemačka i Izrael naši partneri u ovom poslu.

"Ovo je još jedan dokaz sve bolje i uspešnije saradnje Republike Srbije i SAD. Kao saveznici u Drugom svetskom ratu, koji smo učestvovali na istoj strani u borbi protiv fašizma, imamo obavezu da čuvamo sećanje na žrtve i da ne dozvolimo reviziju istorije", istakao je Vesić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

07:20

GORAN VESIĆ O POSTIZBORNOJ POLITIČKOJ SCENI SRBIJE: Đilas najveći gubitnik, o vladajućoj koaliciji odlučiće organi stranke SNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track