Jovčić: Roditelji ne kupujte nove knjige

Rešićemo problem

Jovčić: Roditelji ne kupujte nove knjige

Beograd -
U Sekretarijatu obrazovanja i dečje zaštite kažu da će problem uskoro biti rešen i apeluju na roditelje da ne kupuju udžbenike, a da se, ukoliko imaju bilo kakvu dilemu, obrate Sekretarijatu ili Školskoj upravi za grad Beograd

BEOGRAD - Roditelji đaka četvrtog razreda u pojedinim beogradskim osnovnim školama našli su se ovog septembra u problemu, jer se udžbenici koje je nabavilo Ministarstvo prosvete ne poklapaju sa prošlogodišnjim kompletima koje je nabavio Grad, zbog čega su prinuđeni da deci kupuju nove knjige.

Naime, da bi uskladili udžbenike u školi i kod kuče pojedini učitelji traže od roditelja da kupe nove knjige.

U Sekretarijatu obrazovanja i dečje zaštite, međutim, kažu da će problem uskoro biti rešen i apeluju na roditelje da ne kupuju udžbenike, a da se, ukoliko imaju bilo kakvu dilemu, obrate Sekretarijatu ili Školskoj upravi za grad Beograd.

"Istina je da se u pojedinim osnovnim školama kompleti udžbenika koje je nabavilo Ministarstvo prosvete i nauke ne poklapaju sa kompletima od prošle godine koje je nabavio Grad. Dogovorili smo se da Ministarstvo prosvete obezbedi dodatnu nabavku, kako bi se zaokružila priča o ormaričima i dva kompleta udžbenika", rekla je Tanjugu gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Kompleti će biti usklađeni s prošlogodišnjim, objasnila je ona, kako se ne bi desilo da deca u četvrtom razredu uče iz udzbenika jednog izdavača u školi, a drugog izdavača kod kuće.

"Svaki udžbenik je blago i ne bih volela da neko pomisli da je njihova dodatna nabavka loša investicija. Svaka škola udžbeničke komplete stavlja u biblioteku i oni se apsolutno mogu koristiti u produženom boravku, ali i za pripremu nastavnika za određene nastavne jedinice", naglasila je Jovčić.

I u osnovnoj školi "Milan Đ. Milićević" rekli su da postoje razlike u udzbeničkim kompletima za četvrtake, jer se izdavači razlikuju.

"Međutim, ovo nije nepremostiv problem. Udžbenici se pišu po odobrenom programu, što znači da se jedna lekcija kod jednog izdavača nalazi na jednoj, a kod drugog na drugoj strani. Isto gradivo prezentovano je samo na različite načine ", objašnjava direktor osnovne škole "Milan Đ. Milićević" Tripko Međedović.

Grad je ove godine nabavio komplete udžbenika za prvi, drugi, treći, peti, šesti, sedni i osmi razred, dok je Ministarstvo prosvete nabavilo udžbenike za četvrti razred u sklopu svoje redovne akcije.

U Sekretarijatu obrazovanja i dečje zaštite kažu da će i Grad nabaviti još udžbenika jer se tokom jula, avgusta i početkom septembra upisivalo još učenika tako da je neophodna dodatna nabavka.

"Od svih direktora osnovnih škola do 1. jula dobili smo podatke koliko je dece upisano od prvog do osmog razreda.

U međuvremenu se upisalo još učenika, tako da su direktori škola dostavili Sekretarijatu podatke za dodatnu nabavku koja će biti realizovana ovog meseca", obećala je Jovčić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track