VELIKI JUBILEJ PRESTIŽNE ŠKOLE: Matematička gimnazija proslavila 57 godina rada
Foto: Dado Đilas

VELIKI JUBILEJ PRESTIŽNE ŠKOLE: Matematička gimnazija proslavila 57 godina rada

Beograd -

Matematička gimnazija u Beogradu je juče proslavila 57 godina rada.

Ta gimnazija je osnovana 19. septembra 1966. godine, a Vlada Srbije je proglasila za ustanovu od posebnog interesa za Republiku Srbiju.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je juče na proslavi uručio Matematičkoj gimnaziji poklon-računare koje će koristiti učenici koji su postigli najznačajnije uspehe na brojnim takmičenjima.

Matematička gimnazija
foto: Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Čestitajući učenicima i profesorima Dan škole Orlić je istakao da Matematička gimnazija gotovo šest decenija školuje najuspešnije mlade ljude koji donose najviša odličja sa svetskih takmičenja, čime na najbolji način predstavljaju Srbiju, saopštila je Skupština.

"Sve što danas u državi radimo, namenjeno je vama i jeste zalog za bolju budućnost, jer naša budućnost ste vi - mladi, pametni i uspešni ljudi", rekao je on.

"Za Srbiju bi najznačajnije bilo da upravo u njoj vi gradite svoju budućnost, da u njoj formirate svoje porodice i da se ostvarite na profesionalnom planu. To je cilj kojem smo posvećeni svi, od predsednika države, preko Narodne skupštine i Vlade, do gradova i opština – svi se nalazimo na tom zadatku", istakao je Orlić.

Posebno je profesorima Matematičke gimnazije zahvalio zbog njihove izuzetne predanosti, posvećenosti i trudu da od učenika stvore izvanredne stručnjake, ali, kako je rekao, pre svega dobre ljude.

1 / 6 Foto: Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Na proslavi Dana Matematičke gimnazije ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović je izjavila da su učenici te škole "najbolji ambasadori Srbije". Ona je rekla da ta gimnazija "nije samo škola, ovo je začetak naučnog centra koji će, kao i do sada, i ubuduće oblikovati stručnjake, lidere i naučnike" - one od kojih naša budućnost već danas zavisi", rekla je dr Begović u svom obraćanju, prenelo je njeno ministarstvo u saopštenju.

Ministarka je dodala da napredne nastavne metode i nastavni program u toj gimnaziji ne samo da pripremaju učenike za buduće akademske izazove, već ih motivišu da razmišljaju kritički, inovativno i da se bave istraživačkim radom, a "to je ono što Srbiji treba".

"U svetu u kojem su informacije vrlo lako dostupne, prava vrednost obrazovanja nije u onome što znamo, već u onome kako ćemo to znanje da upotrebimo, kako ćemo rešiti izazove sa kojima se sve više suočavamo", kazala je Begović.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track