"DANI PRELJINE" DANAS U 19 SATI U slavu Dobrivoja Topalovića pevaju zvezde: Miroslav, Radiša, Zorica, Nada...
Foto: Youtube Printscreen, Twitterserbianpm Printscreen

lepa tradicija

"DANI PRELJINE" DANAS U 19 SATI U slavu Dobrivoja Topalovića pevaju zvezde: Miroslav, Radiša, Zorica, Nada...

Srbija -

Meštani Preljine, sela kod Čačka, već treću godinu zaredom organizuju manifestaciju "Dani Preljine" koja ima za cilj da sačuva sećanje sa njihovog zemljaka Dobrivoja Topalovića, pevača nardone muzike.

Danas u dvorištu Osnovne škole "Preljina" s početkom u 19 časova biće održan koncert brojnih pevača narodne muzike. Viđeniji pevači, Mirolsav Ilić, kome je Topalović kum, zatim Zorica Marković, Radiša Urošević, Nada Topčagić i mnogi drugi potvrdili su svoj dolazak u varoš na Dičini.

Dobrivoje Topalović
foto: Youtube Printscreen

Meštani koji narodnog pevača imaju u najlešpem sećanju, tri godine nakon njegove smrti, otkrivaju o njemu do sada nepoznate činjenice, kao i razloge zbog kojih su mu posvetili manifestaciju.

"Neizmerno i nesebično je voleo ljude, nas Preljance naročito. Bio je akter svakog događaja, bez obzira što je jednim delom godine s porodicom živeo u Beogradu. Skroman i tih nikada nije želeo da se o njegovim dobrim delima govori. Zahvaljujući njemu selo danas ima fubbalski klub koji je opstao zahvaljujući Dobrivoju. Osamdesetih je selo ostalo bez igrališta, jer je tadašnje ustupljeno državi da se na tom mestu izgradi fabrika. Dobrivoje, veliki zaljubljenik u sport, to nikako nije mogao da prihvati pa je u Borčevoj hali 1983. godine organizovao nastup svojih kolega, a ceo prihod da se kupi nova parcela za fudbalski teren", kaže Preljanac Aleksandar Radojević (58), viđeni čačanski lekar.

"Nema svadbe na kojoj Dobrivoje u Preljini besplatno nije zapevao. Čovek bez proračuna i matematike, novac mu u životu ništa nije značio", dodaje Radojević.

Današnju manifestaciju su podržali meštani, privrednici, muzički umetnici i Kulturno-prosvetna zajednica Čačak. Prema kazivanju Preljanaca, postoji obećanje da će se od naredne godine i grad Čačak uključiti u organizaciju svetkovine u slavu pevača.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track