ŠAPIĆ OBIŠAO NOVOIZGRAĐENO GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da ih sahrane
Foto: Beoinfo

ŠAPIĆ OBIŠAO NOVOIZGRAĐENO GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da ih sahrane

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom prilikom poručio da je Beogradu već dugo bio potreban ovakav prostor, kao i da Beograđani sada više nemaju potrebu da sahranjuju svoje ljubimce na mestima koja za to nisu predviđena.

Šapić je podsetio da su radovi na izgradnji groblja za kućne ljubimce bili uveliko u toku u vreme kada je preuzeo funkciju gradonačelnika.

– Ipak je bilo raznih problema koji su odlagali radove, ali ono što je najvažnije jeste činjenica da je groblje kućnih ljubimaca završeno. Nakon završetka radova, ovde postoji 839 grobnih mesta u nizu na oko 1.000 kvadratnih metara. Deo groblja koji se nalazi u šumi ima kapacitet 730 mesta na 1.800 kvadrata. Takođe, postoji i vrt sećanja, odnosno ružičnjak, koji se prostire na 200 kvadratnih metara, te konačno prostor za zajedničko sahranjivanje na 1.300 kvadrata – rekao je Šapić.

Aleksandar Šapić, Groblje za kućne ljubimce
foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, potreba za grobljem kućnih ljubimaca u Beogradu postoji već dugo vremena.

– Mislim da će se vrlo brzo stvoriti potreba za još jednim ovakvim grobljem, pa ćemo morati da odaberemo novu lokaciju, najverovatnije u drugom delu grada. Beograđani sada više nemaju potrebu da sahranjuju svoje ljubimce na mestima koja za to nisu predviđena, poput parkova i šuma, ili da odlaze na Кosmaj i Avalu – rekao je gradonačelnik.

Aleksandar Šapić, Groblje za kućne ljubimce
foto: Beoinfo

On je naglasio da je danas sa ljudima razgovarao o mačkama i psima lutalicama i dodao da će se oni koji istinski vole životinje zalagati da se o njima zaista strateški i brinemo.

– Tu se pre svega misli na sterilizaciju i pravo odgajivačnica da odgajaju i prodaju mladunce. U suprotnom, dolazimo do velikog broja kućnih ljubimaca koji završavaju na ulicama. Takođe moramo da uložimo veća sredstva za azile i to je jedini ispravan način, odnosno sterilizacija, ulaganje u azile i poštovanje zakona – naglasio je gradonačelnik i ponovio da se ovim činom omogućava vlasnicima da na dostojanstven način sahrane svoje kućne ljubimce.

Aleksandar Šapić, Groblje za kućne ljubimce
foto: Beoinfo

Кada je reč o budućoj spalionici za kućne ljubimce, Šapić je istakao da će se ona nalaziti na Lešću. Prema njegovim rečima, tamo će biti centralni krematorijum za kućne ljubimce. Takođe, kako je rekao, veruje da u budućnosti groblje kućnih ljubimaca na Bežanijskoj kosi neće biti jedino u gradu.

– Priča o medicinskom otpadu je najobičnija besmislica i jako je opasno kada se u javnost plasiraju takve gluposti i nepotrebno plaše građani – zaključio je gradonačelnik Šapić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track